NOVI BROJ VOJNE POVIJESTI

50.000 eura za sjekiricu Slavka Kvaternika

Sjekira
Foto: Siniša Pogačić
1/2
01.12.2014.
u 12:22

Od 5. prosinca pronađite na svim kioscima novi broj Vojne povijesti za 19,99 kuna

Slavko Kvaternik jedna je od kontroverznih ličnosti hrvatske povijesti. Časnik, osloboditelj, vojskovođa, vitez, ustaša, kvisling i ratni zločinac tek su neke od riječi koje su se rabile u opisu njegova lika i djela, ovisno o vremenskom razdoblju i političkom stavu govornika. Napad na Kraljevinu Jugoslaviju dočekuje sa zadovoljstvom te već 10. travnja 1941. u Zagrebu proglašava Nezavisnu Državu Hrvatsku. Ante Pavelić stiže u Zagreb tek pet dana poslije. Zbog velikih zasluga pri stvaranju NDH Pavelić Kvaternika imenuje vojskovođom Hrvatskog domobranstva, odnosno maršalom. Na svečanosti 13. lipnja 1941. uručuje mu znak maršalske časti – maršalski štap u obliku sjekirice.

Novi broj VP-a, Večernjakova mjesečnika za vojnu povijest, u najnovijem broju, koji izlazi 5. prosinca, donosi ekskluzivnu priču o ovoj sjekirici koja je ostala sačuvana do danas. I to iz pera dr. sc. Krunoslava Mikulana, koji navodi da oblik sjekirice nije odabran slučajno jer još od najranijih vremena ukrašene sjekire označavale su poseban status njihovih nositelja kao vladara, vojnih zapovjednika, pa čak i vjerskih vođa. Kvaternikova sjekirica izrađena je od ebanovine i dugačka je 78 cm. Na svom gornjem dijelu okovana je srebrom i ima pozlaćene reljefne medaljone, koji, na umjetnički način izrađeni, prikazuju likove hrvatskih povijesnih vojskovođa. Srebrni držak maršalskog štapa ima oblik povijesne hrvatske bojne sjekire ukrašene lipovim listićima. Ispod drška nalazi se ugravirani natpis: "Hrvatskom Vojskovodji S. Kvaterniku – 13. lipnja 1941. – Poglavnik A. Pavelić". Između likova i drška nalazi se s jedne strane hrvatski grb, s druge dvije u križ postavljene hrvatske trobojke, a iznad njih troplet. U tropletu se nalaze plavi safiri, oko grba i zastava po dva crvena rubina, bijela dijamanta i plava safira (boje hrvatske zastave), te na dnu, ispod lika Frankopana, po jedan rubin, dijamant i safir sa svake strane. Likovi trojice hrvatskih velikaša koji se nalaze na sjekirici naročito su se istaknuli u borbi protiv Turaka s jedne, te Habsburgovaca s druge strane. Time se željela istaknuti povijesna borba Hrvata za neovisnost i pravo na samoodređenje u sukobu s velikim silama. Opširno o sjekirici čitajte u magazinu.

Maršalska sjekirica sačuvana je i uz nemalu cijenu od oko 50 tisuća eura nalazi se u ponudi aukcijske kuće "Hermann Historica" iz Münchena u Njemačkoj. I dalje se nalazi u originalnom kovčegu s crvenom satenskom podstavom.

U novom broju VP-a možete čitati o Prvom svjetskom ratu - Otrantska baraža 1917., najveća pomorska bitka na Jadranu u Velikom ratu, kronologiji velikog rata (Beograd je pao, u Zagrebu je slavlje), a saznajte sve i o njemačko-danskom ratu 1864. i posljednjoj bici drvenih parobroda. Pišemo i o neoosmanizmu - redefiniciji turske strateške politike.

Novi, 45. broj magazina Vojna povijest na svim je kioscima za samo 19,99 kuna od petka, 5. prosinca.

Komentara 13

PR
prvacrta
19:49 01.12.2014.

Sad je 19: 43min. Ako do 22.00 ne bude bar 5 "antifašista" svaki sa po 10 nickname-a, onda ću ostati zatečen. Uglavnom, VP ostaje dosljedan profesionalnom radu, i naravno, "antifašisti" d.o.o. će već i u ovom potezu prepoznat nešto samoo samo njima svojstveno, ili zavjeru, ili nekakvu ustašku revoluciju. I dok bi u bilo kojoj drugoj europskoj državi vrijedilo tržišno natjecanje,(ako ti se štivo sviđa kupiš ga, ako ne - ne), osim naravno u Hrvatskoj, gdje dežurni antifašisti d.o.o. rade u tri smjene ne bi li očuvali tokovine revolucije i zabranili objavo "nepoćudnog" materijala. Tako je to u državi u kojoj jedino prostitutke i antifašisti nemaju konkurenciju.

TR
trw
12:11 26.12.2014.

ne mogu vjerovati koja je količina jugo idiota na ovim stranicama

SO
solino
13:19 24.12.2014.

pročitao sam nekoliko časopisa VP koji su mi slučajno došli u ruke i mogu reći da sam ugodno iznenađen profesionalnošću autora te načinom na koji obrađuju pojedine teme. pri tome nisam uočio nekakvo svrstavanje na onu ili onu stranu jer bi u protivnom odmah bacio časopise . stvarno mi je dosta ispiranja mozga sa bilo koje strane. kao ljubitelj povijesti i kao , ako baš hoćete, antifašist i protivnik svih fašističkih režima i njihovih kvislinških tvorevina. to što se pojedine teme odnose na doba ndh, ličnosti tog vremena bez obzira na predznak mogu samo reći da je i to dio povijesti koje treba obraditi ne u cilju veličanja takvih sistema i ličnosti , nego kao dio sveukupnog povijesnog mozaika tog vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije