NOVI BROJ VOJNE POVIJESTI

Bitka na jezeru Pejpus 1242. godine

Peipus
www.panoramio.com
04.12.2014.
u 16:00

Križarski poraz svakako je rezultat nerealnog samopouzdanja križarskih prvaka, ali i činjenice da su znatan dio vojske Aleksandra Nevskog činili mongolski konjanici koji su strijelama mogli prekinuti svaki juriš teških zapadnih vitezova

Politički sukobi i vojni pohodi do 1240. godine

Knez Aleksandar Nevski svakako je od najpopularnijih ruskih nacionalnih heroja iz srednjega vijeka. Njegov je lik često tijekom prošlosti korišten kao simbol ruskog otpora njemačkom ekspanzionizmu, posebice u Staljinovo vrijeme. Tako je u predvečerje Drugoga svjetskoga rata po Staljinovu nalogu, ruski redatelj Sergej Mihajlovič Eisenstein snimio svoju srednjovjekovnu ratnu dramu „Aleksandr Nevskii“ upravo prema vojnim kampanjama što ih je novgorodski knez Aleksandar Vsjevolodovič Nevski u periodu od 1240. do 1242. godine vodio protiv dansko-teutonskih kolonizatora istočnog Pribaltika. Iako je riječ o jednom od najznačajnijih ostvarenju ruske filmografije između dva rata, potrebno je naglasiti kako je riječ o izrazito politiziranom filmu sa brojnim alegorijama na politički odnos tadašnje nacističke njemačke i SSSR-a, te da je film izrazito antiklerikalan i antikatolički. Štoviše, zanimljivo ja da se nakon potpisivanja pakta Molotov-Ribbentrop između nacističke njemačke i SSSR-a  u kolovozu 1939. godine film prestao prikazivati, da bi se ponovno vratio u kina i srž sovjetske propagande nakon nacističkog napada na SSSR u lipnju 1941. godine. U svakom slučaju, u Eisensteinovu filmu posebno je naglašena veličanstvena konačna Aleksandrova pobjeda nad danskteutonskim snagama na zaleđenoj površini jezera Pejpus u rano proljeće 1242. godine. Stoga je u ovom tekstu dan prikaz te znamenite bitke kao i događaja kojoj su joj prethodili. Do kasnoga 12. stoljeća istočni Pribaltik, od današnje sjeverne Poljske pa sve do Finske, bio je jedan od posljednjih velikih nepokrštenih dijelova ondašnje Europe. 

Novi, 45. broj magazina Vojna povijest na svim je kioscima za samo 19,99 kuna od petka, 5. prosinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije