ČITAJTE U NOVOME BROJU VOJNE POVIJESTI

Završio Američko-britanski rat 1814.

AF rat
Foto: Iz VP magazina
05.12.2014.
u 14:40

Na jugu SAD-a i obali Meksičkog zaljeva vojska SAD-a pobijedila je britanske indijanske saveznike i odbila invaziju na New Orleans. Kako su obje strane bile umorne od rata, a Britancima se žurilo da se vrate u Europu i Napoleonu, obje strane počele su s pregovorima o miru u belgijskom Ghentu

U sjeni Napoleonskih ratova u Europi tijekom dvije godine odvijao se Angloamerički rat koji je okončan na Badnjak 24. prosinca 1814. potpisivanjem mira u Ghentu. Do rata je došlo zbog britanskih trgovačkih restrikcija američkim brodovima, britanskog rata s Francuskom i potpore indijanskim plemenima protiv američke ekspanzije te zbog neslužbene želje Sjedinjenih Američkih Država da anektira Kanadu. Rat je objavio SAD 1812., a zbog zauzetosti ratovima u Europi, Britanci su isprva primjenjivali obrambenu strategiju tijekom američkih napada na Kanadu. Rat se odigravao na tri bojišta: na moru, duž američko-kanadske granice i na jugu oko Meksičkog zaljeva. Na moru su ratni brodovi i gusari obje strane napadali trgovačke brodove neprijatelja, dok je kraljevska mornarica izvodila uspješnu blokadu atlantske obale SAD-a.

Na američko-kanadskoj granici, od Velikih jezera te duž rijeke sv. Lovrijenca, su se vodile kopnene i pomorske bitke. Do 1813. američka vojska osvojila je jezero Erie, dijelove zapadnog Ontarija i uništila Tecumsehovu indijansku konfederaciju, koju je podržavalo britansko Carstvo. Na sjeverozapadu, general Andrew Jackson uništio je vojsku Creek Red Sticks Indijanaca u bitci kod Horseshoe Benda 1814. godine. Porazom Napoleona u Europi 1814. Britanci su prebacili mnoge postrojbe u Ameriku i počeli s agresivnijom strategijom. Poslije pobjede kod Bladensburga osvojili su i spalili Washington, ali su Amerikanci odbili invazije na New York i Baltimore. Na jugu SAD-a i obali Meksičkog zaljeva vojska SAD-a pobijedila je britanske indijanske saveznike i odbila invaziju na New Orleans. Kako su obje strane bile umorne od rata, a Britancima se žurilo da se vrate u Europu i Napoleonu, obje strane počele su sa pregovorima o miru u belgijskom Ghentu. Pregovori su se otegli jer su obje strane očekivale neku odlučnu pobjedu, koja se nije nikako događala, pa su na kraju potpisale mir. S obzirom na to da je vijest o miru dugo putovala ratni sukobi okončani su tek u veljači 1815. godine.

Novi, 45. broj magazina Vojna povijest na svim je kioscima za samo 19,99 kuna od petka, 5. prosinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije