AKTUALNO

Senatsko izvješće o radu CIA-e ili kada protuterorizam dobiva obrise državnog terorizma

CIA
Foto: www.enkicharity.com
05.01.2015.
u 12:40

Liberalna demokracija pretvara se u militantnu demokraciju koja se u ime očuvanja demokratskih vrijednosti ponaša nedemokratski

Senatski odbor američkog Kongresa koji je od svojeg osnutka 1976. godine od strane 94. saziva Kongresa zadužen za nadzor zakonitosti rada američke obavještajne zajednice „(Senate Select Commiittee on Intelligence)“ američkoj i svjetskoj javnosti obznanio je 9. prosinca dugo očekivano izvješće o ulozi Središnje obavještajne agencije (CIA) u „ratu protiv terora“. Riječ je o ključnim nalazima i zaključcima senatske istrage o CIA-inom programu zadržanih osoba osumnjičenih za terorizam i istražnim/ispitivačkim obavještajnim tehnikama „(Committee Study of the Central Intelligence Agency’s Detention and Interrogation Program)“. Preliminarnu istragu zbog sumnji na protuzakonito djelovanje CIA-e, odbor je započeo u prosincu 2007. godine, dok je formalna istraga započela u ožujku 2009. godine. Izvješće je završeno u srpnju te većinom glasova (9:6) petnaesteročlanog Odbora prihvaćeno u prosincu 2012. godine, dok je u razdoblju travanj-prosinac 2014. pripremljeno za objavljivanje i deklasificirano.

Cjelokupno izvješće koje obaseže preko 6700 stranica s nevjerojatnih 38 000 dodatnih bilješki još je uvijek tajna (njegovo objavljivanje u cijelosti se razmatra), dok je deklasificiran njegov sažetak. Izvješće je nastalo analizom preko šest milijuna dokumenata CIA-e.

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, od ponedjeljka, 5. 1., na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije