02.02.2015. u 16:23

Na ovaj način ulaz u glavnu temu ovog broja propitkuje Mario Werhas, koji je krenuo u veliku avanturu - hrvatskim čitateljima kroz više članaka tijekom cijele ove godine progovoriti o okupacijskim sustavima u pojedinim zemljama Europe koje je Treći Reich okupirao tijekom Drugoga svjetskog rata.

Poslije svake okupacije uvijek se postavlja temeljno pitanje: kolaboracija (suradnja) ili otpor „mrskom“ okupatoru? Iako većina, gotovo uvijek, želi zadržati neutralan stav te time sebe i svoju obitelj poštedjeti mogućeg stradavanja tijekom okupacije kroz sudjelovanje u pokretu otpora ili poslijeratne osvete za držanje tijekom rata (suradnju), prije ili poslije, svi se nađu u situaciji pasivne ili aktivne suradnje ili otpora.

Na ovaj način ulaz u glavnu temu ovog broja propitkuje Mario Werhas, koji je krenuo u veliku avanturu - hrvatskim čitateljima kroz više članaka tijekom cijele ove godine progovoriti o okupacijskim sustavima u pojedinim zemljama Europe koje je Treći Reich okupirao tijekom Drugoga svjetskog rata. I ne samo to, neće to biti puko nabrajanje, nego će to u prvom redu biti razbijanje mnogih mitova koji su stvoreni nakon Drugoga svjetskog rata. Ali nećemo se zadržati samo u Europi, ići ćemo i u svijet, vidjeti gdje je sve tko kolaborirao s okupatorom, recimo s Japancima. U nas se o tome ne zna ništa, na hrvatskom o tome nema ništa! Nedićeva Srbija logičan je odabir, da s njome počnemo ovu temu. To nam je najbliže susjedstvo, veoma intrigantna tema, u koju se uključio i Bojan Dimitrijević, budući da je autor vrhunske knjige o Nedićevoj vojsci. Od Srbije ćemo dalje ići na Sloveniju...

U ovom broju posebno upućujem i na čitanje teksta Tomislava Šulja o ratnom putu varaždinskih “Roda”. U njemu je ne samo iscrpan njihov ratni put, koji ćemo objaviti u dva dijela, nego također razbijanje pojedinih mitova i predrasuda o ratu na sjeverozapadu Hrvatske i o njezinoj ulozi u Domovinskom ratu.

Uglavnom, još jedan broj koji će, vjerujem, sve vas temama zadovoljiti!

Komentara 12

T1
t12matija
16:18 05.02.2015.

neka sad w. ode u redakciju hrv.vojnika i tamo isto njima lijepo objasni da nije radio nego krugoval i da nije korpus nego zbor... i nek jos malo koketira sa ultradesnicarenjem

T1
t12matija
21:05 18.02.2015.

jos jedna stvar,zanimljivo da s obzirom da u neku ruku govorimo o zajednickoj povijesti doticni gospodin nije pokusao kontaktirati ili barem dopustiti kako na nedicevu srb.gledaju sami srpski povjesnicari.pa da mozemo dobiti nekakav uvid u obje strane(argumentirane naravno). ovako jee opet pokusava progurati kvazi povijest.zar nebi bilo zanimljivije i poucnije da smo mogli dobiti uvid kako sami srpski istoricari dozivljavaju ili opravdavaju taj dio povijesti?a kao ozbiljni smo i nepristrani i bavimo se i onom drugom povijescu porazenih ali objektivno bez simpatija,haha.

T1
t12matija
09:14 03.02.2015.

jos kad vidim da o tome pise kvazi hrv.jezikolslovac w. zeludac mi se okrece.ajmo sad paljba po krugovalu,postavu i opkoparu...srtucnjak?hahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije