IZ NOVOG BROJA VP MAGAZINA, OŽUJAK 2015.

Specijalci ‘Roda’ od ‘Gusara’ do ‘Oluje’

Rode
Udruga SJP PU Varaždin „Rode“
05.03.2015.
u 16:03

Na Velebitu su Skupne snage specijalne policije dobile zadaću osloboditi prostor južnog Velebita. Važnu ulogu imali su pripadnici “Roda”

Operacija „Gusar“, poznatija kao operacija „Maslenica“ započela je 22. siječnja, a službeno je okončana 27. siječnja 1993. godine. No tada su uslijedile još žešće borbe jer je neprijatelj pokrenuo veliki protunapad i situacija je još neko vrijeme bila prilično neizvjesna. Bitku za zadarsko zaleđe i planinu Velebit možemo smatrati prekretnicom u Domovinskom ratu ne samo zbog toga što je pobunjenim Srbima nanesen veliki poraz.

U toj bitki po prvi puta korištene su sve tri grane Hrvatskih oružanih snaga (pješaštvo, mornarica, zrakoplovstvo). Pobjedom je hrvatski sjever i jug iznova prometno povezan. Sjajnim se potezom pokazalo ovladavanje Velebitom od strane Skupnih snaga specijalne policije, posebno za kasniji uspjeh u provođenju operacije „Oluja“. Hrvatska vojska dobila je zadaću osloboditi prostor Novskog ždrila i podvelebita, te osloboditi prostor Zračne baze Zemunik, odnosno šireg područja zadarskog zaleđa. Na Velebitu su pak Skupne snage specijalne policije, pod zapovijedanjem Mladena Markača, dobile zadaću osloboditi prostor južnog Velebita gdje su izašle još u kolovozu 1992. godine, u akciji „Poskok 1“.

Dobra priprema rezultirala je velikim uspjehom već prvog dana operacije kada su pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a presjekli komunikaciju Obrovac-Gračac, koja vodi preko Velebita. Štoviše, priredili su zasjedu pripadnicima tzv. „Plavoga bataljuna“ iz Gračaca, koji su preko Velebita krenuli prema Obrovcu, prilikom čega su poginula 22 pripadnika SVK. Nakon teških borbi na Velebitu specijalna policija preuzela je nadzor na širem području Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana, ključnih vrhova za vizualni nadzor Gračaca i Obrovca. Teško je i zamisliti u kakvim uvjetima su na Velebitu napadale skupne snage Specijalne policije. 

Važnu ulogu u ratnom pothvatu ovladavanja Velebitom imali su pripadnici SJP PU Varaždin. „Rode“ su po zapovijedi 19. siječnja krenule ka skupnoj bazi na Lukovom Šugarju i već sljedeći dan upućene su u preuzimanje borbene zadaće. Na okolnosti preuzimanja i izvršenja zadaće specijalne policije valja obratiti posebnu pozornost. Tako su primjerice „Rode“ iz Starigrad Paklenice kroz kanjon Paklenice ka zaseoku Kneževići krenule u podnevnim satima 20. siječnja, uspinjući se pod punom ratnom spremom. U zimskim uvjetima, postrojba je u Kneževiće stigla drugi dan, 21. siječnja, odmah preuzela borbenu zadaću i nastavila hodnjom u smjeru Velikog Libinja. U sklopu Skupnih snaga specijalne policije, zajedno s kolegama iz SJP Zadar i SJP Šibenik, „Rode“ su napadale na prvom pomoćnom smjeru napada, osvajajući područje od Velikog Libinja ka Velikoj i Maloj Bobiji, ne bi li se ostvarili uvjeti za presjecanje komunikacije Obrovac-Mali Alan.

Ne propustite od četvrtka, 5.3. u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Komentara 1

AJ
ajmo
19:26 06.03.2015.

Svaka čast ljudinama i domoljubima. A ne onom Ercegu koji danas napada branitelje a bio je snimatelj osobno Ratka Mladiča .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije