IZ NOVOG BROJA TISKANOG MAGAZINA, TRAVANJ 2015.

Može li postojati humano i nehumano streljivo?

WW1
johnbrownnotesandessays.blogspot.com
04.04.2015.
u 16:12

Masovna uporaba puške u ratovima potakla je i pitanje ozljeda koje zadaje njeno streljivo. Napredak vojne medicine pospješio je liječenje

Može li postojati humano i nehumano streljivo? Ova tema se dosta povlačila kroz pisanja tiska zaraćenih strana tijekom Prvoga svjetskog rata. Često se nametalo pitanje može li streljivo uopće nositi epitet čovječnosti kada znamo da je njegova svrha uperena protiv čovjeka, vojnika. Ali, s obzirom na rane koje je pojedino streljivo uzrokovalo, razlika između ova dva tipa streljiva bila je više no očita. Pronalazak puške u 14. stoljeću bitno je utjecao na način ratovanja. Od prvih pušaka koje su se punile kroz usta cijevi trebalo je proći pola tisućljeća da bi konačno polovinom 19. stoljeća dobili moderno pješačko naoružanje koje je dalo glavnu karakteristiku ratovanja te da bi se prema njenom djelovanju promijenili principi ratovanja. Masovna uporaba puške u ratovima potakla je i pitanje ozljeda koje zadaje njeno streljivo.

Sistematsko proučavanje djelovanja streljiva na ljudsko tijelo započelo je tek nakon Francusko-pruskog rata (1870. - 1871.), a rezultati tih istraživanja doveli su do konstrukcije modernog pješačkog streljiva. Do početka Prvoga svjetskog rata bilo je poznato da postoje vrste streljiva od kojega rane lako zarastaju i onoga od kojega je izlječenje ranjenika vrlo teško. Razlika je bila u obliku i sastavu puškanog taneta, kao i u brzini i sili kojom ono leti. 

Prijašnja puščana tanad bila su izrađena od materijala koji bi se u tijelu ranjenika deformirao ili bi se pod stanovitim uvjetima rasprsnuo. Zahvaljujući tim zapažanjima intenzivno se radilo na usavršavanju puščanog streljiva kako bi ono postalo humanije i pričinjalo što manju štetu tijelu i time pospješilo ozdravljenje rane. Upravo taj razvoj svjedoči o osnovnom principu modernog ratovanja u kojem nije cilj ubiti, već privremeno onesposobiti protivnika.

Ne propustite od četvrtka, 4. travnja u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Ključne riječi

Komentara 7

T1
t12matija
11:22 05.04.2015.

rat je uzas i pakao!! i nema se tu sto vise dodati.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
21:00 05.04.2015.

Nije tane, nego zrno. Srbi kazu tane, mi kazemo zrno. A postoji li humano zrno? Najidiotskije pitanje od prve izumljene puske.

MI
Miconja
09:56 05.04.2015.

Možda nije baš najbolji naziv ali humanost je itekako prisutna u dizajnu i konstrukciji moderne municije. Da je razvoj išao u drugom smijeru, bez problema bi proizvodili streljivo koje ima višestruko veću smrtnost (rasprskavajuće, eksplozivno, kontaminirano itd.). Rat je okrutan i smrt je sveprisutna ali velik broj ranjenih preživi i više-manje nastavi sa životom. U obzir treba uzeti i situacije gdje je došlo do prijateljske vatre ili su nastradali civili. Uz upotrebu ubojitijeg streljiva šteta bi bila veća i nepovratna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije