31.03.2015. u 16:14

Idući mjesec, u svibnju, navršit će se točno 70 godina od pobjede antihitlerovske koalicije u Drugome svjetskom ratu u Europi. Tog je svibnja 1945. godine svijet odahnuo, pao je Treći Reich!

Pred velikom smo i važnom povijesnom obljetnicom! Idući mjesec, u svibnju, navršit će se točno 70 godina od pobjede antihitlerovske koalicije u Drugome svjetskom ratu u Europi. Tog je svibnja 1945. godine svijet odahnuo, pao je Treći Reich! I završio je najveći vojni globalni sukob kakav svijet dotad još nije vidio. Istina, rat se još vodio izvan Europe, trebalo je još slomiti Japan. Europska je nesreća bila u tome što je pola kontinenta pojeo novi totalitarizam - komunizam. Samo je pola Europe nakon pada Trećeg Reicha osjetilo stvarnu slobodu i demokraciju. Zemljama pod komunizmom trebalo je još 45 godina, pa da 1989./1990. zbace i to totalitarističko zlo. No to nije sad tema. O tome drugom prilikom. VP će se svakako na svoj način uključiti u obilježavanje ove obljetnice.

No nećemo ići s prigodničarskim tekstovima, što ni do sada nismo radili, nego ćemo ići s analizama, s tekstovima u kojima ćemo prvi put opširno i detaljno obraditi pojedine teme koje se odnose na završetak Drugoga svjetskog rata na hrvatskom području. Tu će biti dosad najdetaljniji opisi pojedinih bitaka iz 1945., ili one koje nikad dosad profesionalne nisu obrađene i publicirane. O kojim je bitkama riječ, to ću ostaviti kao tajnu za iduće brojeve. U ovom smo broju odlučili pozabaviti se poglavnikom NDH Antom Pavelićem kao vojnim zapovjednikom, i to iz pera beogradskog kolege Bojana Dimitrijevića.

Foto: Ninoslav Bandić

On je posebno za VP napisao članak na bazi vlastitih istraživanja u beogradskom Vojnom arhivu, u kojemu se nalazi najveći dio originalne građe NDH, kao i na temelju relevantne sekundarne, objavljene građe. Članak je tim više zanimljiv jer se Pavelićem kao vojnim zapovjednikom dosad nitko posebno nije bavio! Stoga toplo preporučam njegovu analizu!

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Dameanu
Dameanu
22:42 31.03.2015.

... i prodao Dalmaciju i Istru talijanima.

MJ
miroslav.jertic
19:02 31.03.2015.

Debeli

BE
bercut77
20:53 20.04.2015.

..i pobježe sa zlatom u Italiju i ostavi svoju vojsku Franjinim partizanima....koji je to domoljub bio, nema što! Znanstvni osvrt!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije