IZ NOVOG BROJA TISKANOG MAGAZINA, TRAVANJ 2015.

Hrvatske postrojbe u borbama u Sloveniji

SHS
Foto: dr. sc. Krunoslav Mikulan
07.04.2015.
u 16:59

Od veljače/ožujka 1919. godine više ne možemo govoriti o Narodnoj vojsci SHS, već o jedinstvenoj Vojsci Kraljevine SHS

Tek nastala Država Slovenaca, Hrvata i Srba nalazila se u neprijateljskom okruženju. Sa zapada su napredovale talijanske snage, formalno savezničke, ali s ciljem da zaposjednu što više gradova, otoka i luka, a na sjeveru su se nalazile austrijske i mađarske trupe koje su nastojale zadržati što je god moguće više teritorija, bez obzira na to jesu li ga većinom nastanjivali Hrvati i Slovenci. Granice nisu bile točno određene te je i jedna i druga strana doslovno vrebala protivnika pokušavajući pogoditi pravi trenutak za zaposjedanje još nekoliko četvornih kilometara prije konačnog međunarodnog uređenja graničnih pitanja.

Stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. prosinca 1918. u prvo se vrijeme ništa bitno nije promijenilo. Srpska je kraljevska vojska pristizala s istoka, ali je bila brojčano preslaba i nedovoljno naoružana i opremljena, izbjegavala se otvoreno suprotstavljati Italiji, a nije joj bilo u interesu ni odmah ponovno otvarati sukobe s Austrijom i Mađarskom.

Zbog toga su prve vojne operacije u Hrvatskoj i Sloveniji provedene bez ikakve pomoći iz Srbije. Međimurje je oslobođeno 24. prosinca 1918., a odmah zatim su vojni zapovjednici Narodne vojske oko bacili na područja naseljena Slovencima koja su još uvijek držale mađarske i austrijske snage. U ovim je pothvatima sudjelovao niz postrojbi iz Hrvatske, a baš kao i u slučaju Međimurja, početak nije bio uspješan.

Nazivi postrojbi u daljnjem tekstu dani su prema izvorniku, što znači tada uobičajenom mješavinom hrvatskih i srpskih termina.

Ne propustite novi broj Vojne povijesti od subote 4. travnja!

Ključne riječi

Komentara 6

KR
krass
13:07 08.04.2015.

Skracenica SHS i prevodu znaci Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.Ne moze Slovenaca Hrvata i Srba a inicijator svega toga Srpski Kralj, budite malo ozbilljniji kad vec pisete nesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije