IZ VOJNOG MUZEJA MORH-a

Privremeni lansirni most

LM
Davor Purić
10.04.2015.
u 06:33

Varijanta MT 55 nastala je na podvozu tenka T55 koji se počeo proizvoditi 1969. i u periodu od 1969. do 1983. je proizvedeno 1762 komada

Jedan od važnijih problema koji se postavlja pred vojne snage u napredovanju je i savladavanje prepreka. Nisu samo rijeke problem koje se savladavaju postavljanjem pontonskih mostova nego i kanali suhi i riječni, umjetne fortifikacijske i protutenkovske prepreke, srušeni ili zarušeni mostovi, meke podloge...

Takvi oblici prepreka savladavaju se postavljanjem lansirnih mostova. Poznati primjer je most na ulazu u Slunj tijekom operacije „Oluja“ kada je oštećenje nastalo miniranjem premošteno postavljanjem privremenog lansirnog mosta.

Lansirni mostovi najčešće su u sastavu inžinjerijskih postrojbi, ali i u sastavu oklopno-mehaniziranih postrojbi. U zbirci Vojnog muzeja nalaze se dvije varijante navedenih mostova. Prva je varijanta MT 55 nastala na podvozu tenka T55 koji se počeo proizvoditi 1969. godine i u periodu od 1969. do 1983. je proizvedeno 1762 komada kojima su opremljene zemlje Varšavskog ugovora, a i Jugoslavije.

Ne propustite novi broj Vojne povijesti od subote 4. travnja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije