Drugi svjetski rat, Svijet, Zločini

Nanking, masakr ravan holokaustu

Nanking, masakr ravan holokaustu
Vojna povijest
08.08.2011.
u 00:00

U nekadašnjem glavnom kineskom gradu Japanci su 1937. pobili više od 300.000 ljudi, najviše zarobljenih kineskih vojnika i civila

Velika gospodarska kriza tridesetih godina 20. stoljeća snažno se odrazila i na Japan. Vojni vrh ponudilo je rješenje za izlaz iz krize – osvajanja kojima bi se osigurala prirodna bogatstva nužna za oporavak i daljnji razvoj. Car Hirohito usuglasio se s tom idejom i dao je vojsci odriješene ruke. Osvajački pohodi mogli su početi. Nakon osvajanja Mandžurije, Japanci su odlučili napasti Šangaj.

Japanci su vjerovali da će Šangaj pasti u samo osam dana. Ali borbe su trajale više od tri mjeseca. Nakon pada Šangaja stotine tisuća izbjeglica uputile su se na zapad, prema Nankingu. S njima su se povlačili i kineski vojnici. Japanskoj je vojsci trebalo mjesec dana da prijeđe 280 km i dođe do Nankinga. U japanskom napredovanju i kineskom kaotičnom povlačenju mnogi su kineski vojnici pali u zarobljeništvo i bili smaknuti. Jednako je bilo i s civilima.

U selu Kao Bao u jednu od kuća zatvorili su 37 seljana i žive ih spalili. U selima oko Xuzhoua stanovništvo je likvidirano tako da bi okružili cijelo selo i potom stegnuli u obruč pucajući strojnicama po kućama. Prije pješačkog napada Japanci su Nanking zasipali lecima u kojima su pozivali stanovništvo da “dopuste” japanskoj vojsci da uspostavi “red, moral i pravdu”. Uoči bitke za Nanking iz grada je pobjegao i sam Čang Kaišek zajedno sa svojim ministrima i većinom civilne uprave. Grad je bio opasan sa 45 km zidina koje su bile visoke 15 metara. Činilo se kako će to biti dostatno za obranu grada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije