NOVI BROJ VOJNE POVIJESTI

Povijest njemačkog vojnog utjecaja u Latinskoj Americi

VP
Foto: Wikimedia Commons
30.04.2015.
u 20:42

Pažljivija analiza pokazuje izrazitu dinamičnost, slojevitost i kontroverznost njemačkog utjecaja, a što je posebno zanimljivo, utjecaja koji se ostvarivao posredstvom vojnih struktura i kadrova

Brojne su predrasude i mitovi stvoreni oko Latinske Amerike, a posebice oko oružanih snaga država te regije. Možda nigdje kao u Latinskoj Americi vojska nije pokazivala toliki interes za politiku i taj interes ostvarivala otvorenim angažmanom ili kao snažna grupa za pritisak.

Razvijena tehnika preuzimanja vlasti ili snažnog utjecaja na vlast, omogućava nam da govorimo o tzv. «latinskoameričkom modelu» prisutnosti vojske u politici. Zbog brojnih vojnih udara, dugih razdoblja vojnih vladavina, latinskoameričku povijest skloni smo promatrati samo s toga aspekta, a vojsku tretirati kao izrazito konzervativnu organizaciju. Govoreći o stranom utjecaju na latinskoamerička zbivanja, pažnja se u ranijem razdoblju fokusirala na utjecaj Španjolske i Portugala, a kasnije gotovo isključivo na utjecaj Sjedinjenih Država. Međutim, pažljivija analiza pokazuje izrazitu dinamičnost, slojevitost i često kontroverznost njemačkog utjecaja, a što je posebno zanimljivo, utjecaja koji se ostvarivao posredstvom vojnih struktura i kadrova.

Vojne organizacije vjerojatno su bile prve institucije u Latinskoj Americi u kojima je došlo do napuštanja konzervativnih, tradicionalnih elemenata i prihvaćanja novih vrijednosti. Procesi koji su započeli u 19. stoljeću, koje bismo mogli nazvati «profesionalizacijom» i «birokratizacijom» oružanih snaga, vukli su korijene iz promijenjenog društvenog sastava – učenici vojnih škola počeli su u sve većem broju pristizati iz građanskih obitelji i srednjih slojeva. Vojne akademije su se razlikovale od civilnih sveučilišta i njihove orijentacije, po većoj pažnji koju su posvećivale prirodnim znanostima i tehnološkim dostignućima.

Za mnoge je ulazak u vojno učilište značio početak jedne uspješne političke karijere. Uz to, jedan modernistički duh liberalne buržoazije odrazio se na vojnim formacijama konkretno, tako što su željeli poboljšati svoju profesionalnu razinu i upoznati se s novim oružjem i novim znanjima iz vojnog područja. Počele su stizati vojne misije iz Europe, kako bi osposobile časnike u Latinskoj Americi.

Ključne riječi

Komentara 1

IK
ikonoklast
21:30 01.05.2015.

ne kužim kako se to očituje danas na njihovom vojnom sustavu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije