BITKE U HRVATSKOJ

Materijalni ostaci iz Riječke bitke

Rijeka
Foto: Dinko Predoević
03.06.2015.
u 19:41

Predmeti iz male privatne zbirke starog i trofejnog naoružanja Viktora Gržinčića te iz zbirke materijalnih ostataka Riječke bitke koju je prikupio Marko Meleh

U ovom broju časopisa Vojne povijesti dio prostora ponovno ćemo posvetiti Riječkoj bici i borbama oko Klane u travnju i svibnju 1945. godine. Zapravo, pažnju ćemo usmjeriti prema maloj privatnoj zbirci starog i trofejnog naoružanja gosp. Viktora Gržinčića te zbirci materijalnih ostataka Riječke bitke, koju je prikupio gosp. Marko Meleh. Zahvaljujući razumijevanju lokalne samouprave, zbirka je postavljena u samom centru mjesta Klana na adresi Klana 45. Ovaj izložbeni prostor nema stalno radno vrijeme, nego za posjet i razgledavanje treba nazvati na broj 051 808 669 gosp. Viktora Gržinčića, koji stanuje u neposrednoj blizini i koji dolazi otvoriti prostor zbirke posjetiteljima.

Zbirka sadrži 75 komada starog hladnog i vatrenog oružja koje datira iz razdoblja od 16. do 20. stoljeća. Posebno bismo mogli istaknuti primjerke turskih jatagana iz 18. stoljeća te vrlo rijedak primjerak njemačkog pištolja Luger na kojem su na ćiriličnom pismu utisnute bugarske oznake. Dio zbirke oružja možemo vidjeti i na fotografijama 1, 2, 3 i 4 uz ovaj tekst. Drugi dio postava posvećen je zbirci matrijalnih ostataka oružja, streljiva i vojne opreme. Zbirka je prikupljena uglavnom na prostoru oko Klane gdje su se u travnju i svibnju 1945. godine vodile žestoke bitke između postrojbi 97. njemačkog vojnog zbora i 4. jugoslavenske vojske (JA). Radi se o prostoru smještenom istočno od Klane na teško prohodnim kraškim terenima na nadmorskim visinama od 600 do 1100 metara. Za razliku od danas, kada je to područje zaraslo u bjelogoričnu šumu, 1945. godine je to bio uglavnom otvoreni kraški teren s mjestimično niskom vegetacijom. Borbe na ovom pravcu završile su naglo 3. svibnja, kada se njemački 97. vojni zbor probio u pravcu Ilirske Bistrice.

Novi broj VP-a je na svim kioscima od petka 5. lipnja za samo 19,99 kuna, i to na 92 stranice!

Komentara 8

PI
Pikador
01:38 04.06.2015.

Dragi Sokac1 ****************************************************** nažalos i ti pokazuješ neznanje. Korpus i Zbor nije isto a još manje puk i pukovnija, a da je tako odluči se da li je puk ili bojna ili satnija. Dakle silovanje vojne terminologije dovodi do togaga da smo neistiniti i nevjerodostojni a posebno njemcima. Tebe je zapravo jedino uvrijedilo to što sam takav naziv koji je netočan nazvao ustaškim. Ako si po naravi ustaša onda se time diči nemoj da se sramiš . Inače u svakog hrvata Zbor može biti samo pjevački zbor a ne vojna postrojba. Na kraju biti ću ti zahvalan ako nas naučiš na kakav Zbor ti misliš.

PI
Pikador
02:02 04.06.2015.

8. dalmatinski (hrvatski) korpus NOV oslobodio Rijeku i Trst !!!!! ***************************/////////////////////****************************** Naredbom VŠ NOVJ i Glavnog štaba NOVH-e formiran je 7. listopada 1943. 8. dalmatinski korpus NOVH-e, od: četiri dalmatinske divizije (9., 19., 20. i 26.), prištabskih jedinica, više samostalnihh partizanskih odreda i brigada i partizanske ratne mornarice.******************************************************** Krajem 1943. Korpus je imao 34.548 boraca, od toga: 72,7% Hrvata, 13,9% Srba i 13,4% ostalih. Socijalni sastav, uglavnom, činili su: seljaci (težaci), pomorci, ribari, radnici, obrtnici, sitni trgovci, namještenici, intelektualci, đaci i druga zanimanja.

ŠO
Šokac1
00:59 04.06.2015.

Pikador, ne znam čemu čuđenje uporabi hrvatskih vojničkih naziva (ne ustaških, za Boga miloga) koji se koriste već četvrt stoljeća, od kada imamo svoje Hrvatske oružane snage. Također, riječ "pukovnija" (kao i bojna i satnija) u smislu vojničke formacije, imenica je ženskog roda. I, u hrvatskom jeziku, riječ koja označava peti mjesec u godini je "svibanj" i nikako drugačije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije