VOJSKA DANAS

Metalne oznake

Vojna povijest
Foto: Davor Purić
17.06.2015.
u 19:27

Uz oznake izrađene u zagrebačkom proizvođaču IKOM-u u početku se pojavljuju i oznake rađene u raznim malim obrtničkim radionicama

Osim narukavnog znakovlja, izrađenog većinom od tekstila ili sličnih materijala koje se našivalo ili lijepilo na rukav, posebna cjelina su metalne oznake. U zbirci Vojnog muzeja, osim oznaka vezanih za Hrvatsku vojsku, zastupljene su oznake bivše JNA, kao i neprijateljskih postrojbi.

U nastanku novih hrvatskih oznaka poseban značaj kod većine građana imaju oznake za kape čiji je osnovni i središnji motiv bio povijesni hrvatski grb. U samom početku bilo je raznih varijanti koje su se razlikovale u boji prvog polja u grbu, zatim grb kao samostalan bez poslije propisanih dodatnih povijesnih grbova u kruni, te na kraju i hrvatski grb s krunom sačinjenom od povijesnih hrvatskih grbova. Osim za postrojbe Hrvatske vojske, rađene su oznake i za HVO u Bosni i Hercegovini. Glavni proizvođač oznaka za oružane snage, policiju i pravosuđe je tvornica IKOM iz Zagreba, koja je nastavila svoju tradiciju izrade vojnih i policijskih oznaka iz bivše države. Uz oznake iz IKOM-a u početku se pojavljuju i oznake rađene u raznim malim obrtničkim radionicama.

Njihov izgled se znatno razlikovao u kvaliteti budući da se nastojalo prije svega zadovoljiti veliku potražnju za oznakama, ali i u ograničenim mogućnostima zanatskih radionica.

U sklopu razvoja vizualnog izgleda odora Hrvatske vojske paralelno se radi i na oznakama te ostalim pratećim elementima: kopčama za remen, dugmadi, viscima i sl. Slijedom cijelog niza ustroja Hrvatske vojske dolazi do mijenjanja pristupa označavanju. Ne njeguje se stara tradicija obilježavanja na reveru bojom, nego se i dalje nastavlja tradicija JNA i neki amerikanizmi te se ponovno uvodi metalna simbolika.

Novi broj VP-a je na svim kioscima od petka 5. lipnja za samo 19,99 kuna, i to na 92 stranice!

Komentara 1

ŠO
Šokac1
20:43 18.06.2015.

A propos oznaka na hrvatskim vojničkim (časničkim i dočasničkim) odorama koje su, glede dizajna, vrlo nedorečene, "sirove" i nedopadljive, preporučio bih izgled austrijskih odora sa zgodnim oznakama činova na reveru, na podlozi karakterističnoj za pojedinu granu unutar roda (npr. svjetloo zelena za pješaštvo), dok je na ramenu (može i na oba ramena) zlatna ili srebrna dvostruka vrpca, kao oznaka časnika/dočasnika. Kopčanje je jednoredno, što je, za odoru, elegantnije od dvorednog. I, još, one smiješne nepotrebne pločice sa imenom i zastavom RH. Kao osoblje na recepciji hotela. Zašto odore Hrvatskih oružanih snaga ne mogu biti lijepe, dostojanstvene i elegantne poput odora mnogih drugih zemalja? Sve je samo stvar dobre volje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije