Drugi svjetski rat: vojske

Operacija “Katapult”

Katapult
Foto: dr. sc. Vojislav Maksimović
10.07.2015.
u 17:29

Na sastanku Ratnog kabineta 27. lipnja 1940. kojim je predsjedao Churchill odobren je plan operacije s ciljem neutralizacije, zarobljavanja ili uništenja brodova Francuske ratne mornarice

Nakon potpisivanja francusko-njemačkog primirja u razdoblju od nekoliko tjedana francuski tisak izražava anglofobiju ogromnih razmjera optužujući Vladu Velike Britanije: "da je prisilila Francusku da uđe u unaprijed izgubljen rat. Da je u ratu na zapadnoj bojišnici angažirala samo 10 divizija. Da je samostalno i bez prethodne konzultacije odlučila evakuirati postrojbe BEF-a iz Francuske. Da joj je odbila pružiti značajniju zračnu podršku". Britanski tisak odgovara sličnim stilom: "Da Francuska nije ispoštovala ugovor o nesklapanju separatnog mira s Trećim Reichom. Da nije ispunila obećanje da neće Hitleru vratiti 400 zarobljenih pilota Luftwaffea. Da je odbila poslati svoju flotu u francuske Antile."

Churchill u svom obraćanju Donjem domu Parlamenta 25. lipnja 1940. naglašava: "Potpuno je jasno prema odredbama članka VIII. da će francuski brodovi biti razoružani, ali pod njemačkom i talijanskom kontrolom. Njemačka vlada jamči da ne namjerava koristiti ove brodove tijekom rata. Ali koliko vrijedi njemačko jamstvo? Pitajte o tome predstavnike već desetak zemalja. Sporazum o primirju između Francuske i Njemačke može biti poništen u bilo kojem trenutku i pod bilo kojim izgovorom pod bilo kojim izgovorom sporazuma o primirju." Na kojim je predsjedao Churchilla odobren je plan operacije “Katapult” s ciljem neutralizacije, zarobljavanja ili uništenja brodova Francuske ratne mornarice. Akcija se istodobno trebala provesti i u britanskim lukama gdje su se sklonili dijelovi francuske flote, u Mers el-Kébiru gdje se nalazila elitna francuska eskadra Force de Raid, u Aleksandriji gdje se nalazila francuska eskadra X te u Casablanki i Dakaru gdje su se sklonili francuski bojni brodovi Jean Bart i Richelieu.

Dana 28. lipnja Admiralitet imenuje viceadmirala sir Jamesa Somervillea zapovjednikom britanske eskadre H. Tom prigodom Churchill mu se obratio sljedećim riječima: "Dodijeljena vam je jedna od najneugodnijih misija s kojom se do sada jedan britanski admiral imao suočiti. Imamo u vas potpuno povjerenje i računamo da ćete je uspješno i bez oklijevanja obaviti." Istoga dana u 15:00 h Somerville napušta Portsmouth na krstarici HMS Aurora i plovi prema Gibraltaru gdje su se počeli skupljati brodovi koji su mu za ovu akciju dodijeljeni. Prema planu, eskadra H 3. srpnja treba napasti francusku flotu na sidrištu u Mers el-Kébiru ako se ne prihvate britanski uvjeti.

Nastavak teksta čitajte u novome broju Vojne povijesti od 4. srpnja na svim kioscima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije