Prvi svjetski rat: Analiza

Vrhunac vojno-obavještajne špijunaže bili su fotoaparati na zmajevima

Golub fotograf
Foto: Vojna povijest
09.07.2015.
u 13:00

Razvoj austrougarske obavještajne službe doveo je do formiranja specijaliziranih dijelova poput „Marineevidenzbureaua“ koji je 1913. podijeljen na četiri odsjeka

Otkad je ratova, od tada postoje i špijuni. Skriveni je to svijet glume, adrenalina i avanture o kojemu su mnogi maštali, a u kojemu su se tek rijetki proslavili. Oduvijek je jedna strana željela znati čime sve raspolaže njezin potencijalni ili stvarni protivnik. O tome nam zorno svjedoči kineski vojni teoretičar, Sun Tzu, koji je u svom djelu „Umijeće ratovanja“ još prije više od dva i pol tisućljeća zapisao da je „vojska bez špijuna poput slijepog i gluhog čovjeka“. I doista, svaka vojska, bez obzira na to je li riječ o vojsci iz daleke prošlosti ili današnjice, bez obavještajnih službi nalikuje slijepom i gluhom čovjeku kojemu ova dva nedostatka priječe upuštanje u borbu. Informacije o tehničkim novotarijama, utvrđenjima, planovima, razmještaju, borbenoj spremnosti, kretanju i snazi protivničke strane oduvijek su bile vrlo tražene, a time i skupo plaćene usluge, kako tijekom samog sukoba, tako i u razdoblju koje mu je prethodilo.

Špijunska djelatnost bila je vrlo razvijena u razdoblju koje je prethodilo Prvome svjetskom ratu. U jedan od najpoznatijih primjera predratne špijunaže sigurno ulazi i slučaj Alfreda Redla, časnika austrougarske obavještajne službe. Njega se tereti da je odao Rusima tajne planove austrougarske vojske o napadu na Srbiju, a neki upravo u njemu vide razlog neuspjeha tog pohoda i stradanja velikog broja austrougarskih vojnika koje je srpska strana, zahvaljujući tim informacijama, dočekala dobro pripremljena.

Za najpoznatijeg austrougarskog izdajnika specifično je to što su ga Rusi u svoje uhodarske redove unovačili ucjenom. Naime, Redl je tijekom špijunskog zadatka u Rusiji uhvaćen u kompromitirajućoj poziciji pa je njegova homoseksualnost postala sredstvom ucjene. Redl si je oduzeo život u svibnju 1914. godine, tako da nije poživio da vidi koje je posljedice prouzrokovalo njegovo odavanje informacija. U predratnim mjesecima rusko-njemačke odnose potresla je zabrana zapošljavanja njemačkih radnika i istjerivanje njemačkih zaposlenika iz ruskih brodogradilišta koje su ruske vlasti opravdavale strahom od špijunaže. Tome su uvelike kumovale francuske i ruske protuobavještajne službe jer su Francuzi bili u strahu da njemačka strana preko svojih državljana ne dođe do informacijama o ratnim brodovima koji su se za potrebe francuske ratne mornarice gradili u ruskim škverovima.

Nastavak teksta čitajte u novome broju Vojne povijesti od 4. srpnja na svim kioscima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije