03.09.2015. u 11:03

Ispravljamo još jednu nepravdu ili barem nešto od nje. Naime, kako kolega Šulj dobro naglašava, nažalost se vrlo malo zna o doprinosu postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, ne samo u ovoj operaciji, iako je njihova uloga bila od nemjerljiva značenja

Svim postrojbama pripadaju zasluge za uspjeh u operaciji »Ljeto '95«. To je potpuno točno, kako zaključuje u ovom broju kolega Tomislav Šulj. Od značaja inženjerije, što svi ističu, ili zračne potpore koje je helikopterima pružalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ili doprinosa skupina poput Protuoklopne raketne satnije HV-a pri ZP-u Split, važna je uloga svih postrojbi, a što se katkad ne spominje ni u službenim raščlambama. Iz tog razloga ne objavljujemo popis postrojbi koje su sudjelovale u operaciji »Ljeto '95« kako neku od njih ne bismo izostavili. No on, a onda i mi u VP-u, ispravljamo još jednu nepravdu, ili barem nešto od nje. Naime, kako kolega Šulj dobro naglašava, nažalost se vrlo malo zna o doprinosu postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, ne samo u ovoj operaciji, iako je njihova uloga bila nemjerljiva značenja. 

Ugrubo, one su napadale, svaka u svojem pravcu, ovisno o fazi napada, u smjerovima: Golija–Glamoč, Cincar– Kujača, Malovan–Procip i Kupres– Rastičevo. 2. GBR HVO-a odradio je teške zadaće jugozapadno od Glamoča u osvajanju Kujače/1 842 mnv i prijevoja Korićine, na cesti Livno– Glamoč, u čemu su se istaknule postrojbe: 22. diverzantski odred i 60. gardijsko-desantna bojna (PPN Ludvig Pavlović). Pješačke postrojbe i oklopništvo 2. GBR-a HVO-a ušle su potom u Glamoč, a gradsko i šire gradsko područje osigurala je specijalna policija HR HB i 82. domobranska pukovnija iz Mostara. Iznimno tešku zadaću odradio je 3. GBR HVO-a »Jastrebovi«, posebno u zauzimanju Bijakića vrha iznad Radanovaca (što je uvjetovalo uspjeh prodora ka Glamoču), gdje su ratovali uz pomoć borbene skupine 1. GBR-a HV-a »Tigrovi«. Iz drugog pokušaja, uz veliku podršku haubica i oklopa, združene snage »Jastrebova« i »Tigrova« nakon cjelodnevnih, vrlo teških borbi osvojile su Bijakića vrh. Najopsežniju zadaću dobio je 1. GBR HVO-a, popularni »Bušići«, koji je napadao na kupreškoj bojišnici, odnosno bili su angažirani na vezivanju srpskih snaga od Livna do Kupresa. »Bušići« su dobili pravac napada: Opaljenica–Procip–selo Bajramovci. O svemu čitajte u novom broju VP magazina od subote, 5. rujna na svim kioscima!

Komentara 4

BA
baksi
22:42 03.09.2015.

Od tomislavgrada pa do livna krš i kamen a i polja divna Herceg Bosna to je zemlja prava tu hrvatski narod obitava branit ćemo ono sto je naše Hercegovci nikog se ne plaše

DU
Deleted user
11:28 03.09.2015.

" O svemu čitajte malo dalje" WTF??

DJ
djurex
19:26 03.09.2015.

Hvala i vama sto ste nas stavili u ludjacku kosulju u bih..hvala sto su hrvati ravnopravni u mostaru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije