POVIJEST NARODA

Hetiti - Umjetnici rata i diplomacije

Hetiti
Wikimedia
16.10.2015.
u 16:30

Njihova vojska (»tuzzi«), koja je u nekim prigodama brojila 30 000 ljudi, sastojala se od dvaju glavnih rodova – pješaštva (oko 90% hetitske vojske) i bojnih kola

Povijest Hetita uglavnom je povijest ratovanja. Budući da jedan od najstarijih indoeuropskih zapisa, tzv. »Anitta tekst«, raspravlja o vojnim sukobima, on poučno demonstrira značaj vojne ekspanzije tijekom procesa formiranja država u Anatoliji u II. tisućljeću pr. Kr. Teritorijalno širenje pod starohetitskim kraljevima nije bilo moguće bez dobro ustrojene i razvijene vojne sile. Muršilievo osvajanje Babilona 1532. pr. Kr. bez sumnje predstavlja vrhunac vojnih poduhvata u vrijeme starohetitskih kraljeva. Mi danas ne možemo sa sigurnošću zaključiti u kojoj je mjeri vojska sudjelovala u dinastičkim razmiricama i gušenju pobuna tijekom srednjohetitskog perioda, ali unatoč nedostatku pisanih svjedočanstava o glavnim vojnim operacijama ipak znademo za situaciju u kojoj su unutarnjopolitički problemi hetitske države oslabili političku moć Hatijaca (narod Hati) – neindoeuropski narod naseljen u Maloj Aziji prije Hetita (oni su sami sebe zvali imenom »nes«, a svoj jezik »nesili«), a koji je imao golem utjecaj na njihovu povijest i kulturu.

Nakon toga slabo pokrivenog perioda u izvorima Šupiluliumaša I. (1380–1340. pr. Kr.) postavlja tetemelje izgradnje Hetitskog Carstva. Tijekom toga perioda postoje brojni izvori različita karakterna, što nije slučaj u prethodnom razdoblju. Tijekom vladavine Muvatalia II. Carstvo obuhvaća područje od zapadne Anatolije do gornje Mezopotamije, uključujući tu i glavne dijelove Sirije i Levanta. Vladavina nad tako prostranim teritorijem jedino je bila moguća putem brižljive administracije, iznimne diplomacije te jake i stabilne vojne sile.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti čitajte u novome izdanju VP magazina od ponedjeljka, 5. listopada na svim kioscima!

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
10:57 19.04.2018.

Imamo malo podataka? Prvi povjesni mirovni ugovor s Egiptom. Narod koji je uspješno ovladao željezom i brzo se nametnuo vojnički kao supetioran vojskama/narodima nauružanim brončanim oružjima. Postoji obilje podataka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije