12.10.2015. u 13:06

Sve se, naime, zbilo nakon što su »Hitlerovci« u Beču 25. srpnja 1934. pokušali državni udar te je tom prilikom ubijen austrijski kancelar Engelbert Dollfuß. Bio je pripadnik desnog krila kršćanskih socijalista te je 1932. postao savezni kancelar i ministar vanjskih poslova.

Kad sam nekima najavljivao što će biti glavna tema ovog broja magazina, ili kad su me pitali, pa im odgovorio, svi su bili u čudu, o čemu se radi!? Svima sam odgovarao isto - glavna tema su »Hitlerovci« u Varaždinu 1934. godine. Pitanja su bila višestruka - kakvi »Hitlerovci«, tko su oni, nikad čuli, odakle u Varaždinu, što se to događalo 1934. godine... I tako se sve više rađalo zanimanje za tu temu. Istina, ni ja za to nisam nikad ni čuo ni čitao, dok mi o tome prije nekog vremena nije pričao kolega Vladimir Huzjan iz Varaždina, koji je istraživao ovu temu i prije kratkog vremena o tome objavio i izvorni znanstveni rad.

Moj je odgovor njemu bio vrlo jednostavan. Ta tema mora naći mjesto u VP-u jer će znanstveni članak ipak pročitati jako malo ljudi, a u VP-u će tema ipak dobiti na publicitetu. Tako se rodio dogovor i zahvaljujući našem brzom i složnom dogovoru imate pri- like u VP-u čitati ovu doista ekskluzivnu temu.

Kako bi razumjeli odakle »Hitlerovci« u Varaždinu 1934, kolega Huzjan je ukratko objasnio okolnosti koje su dovele do toga.

Sve se, naime, zbilo nakon što su »Hitlerovci« u Beču 25. srpnja 1934. pokušali državni udar te je tom prilikom ubijen austrijski kancelar Engelbert Dollfuß. Bio je pripadnik desnog krila kršćanskih socijalista te je 1932. postao savezni kancelar i ministar vanjskih poslova. Bio je žestoki protivnik pripajanja Austrije nacističkoj Njemačkoj nakon dolaska Hitlera na vlast u Njemačkoj 1933. godine. Stoga se išao više vezati uz Mussolinija. Tako je 1933. osnovao “Vaterländische Front”, austrofašističku političku stranku koja se temeljila na talijanskom fašizmu, austrijskom nacionalizmu te neovisnosti od nacističke Njemačke. U veljači 1934. ugušio je ustanak u Beču koji su organizirali socijalisti, nakon čega je raspustio parlament i zabranio rad svih političkih stranaka. U svibnju 1934. donio je novi ustav kojim je uveo autoritarni kršćansko-staleški (korporativni) režim po ugledu na fašistički u Italiji. Bilo je pitanje dana kad će ga nacisti pokušati smaknuti. O svemu ovome zato čitajte u VP-u! 

Komentara 2

DU
Deleted user
07:38 13.10.2015.

Pročitao sam cijeli tekst u najnovijem broju VP, te se lijepo može vidjeti kako je velikosrpksi režim njihov kralja surađivao sa ljudima odanima Hitleru. Toliko o njihovom "antifašizmu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije