AKTUALNO

Francuski rat protiv terora: Je li Francuska primarna meta islamista?

Charlie Hebdo
Wikimedia
07.12.2015.
u 14:27

»Arapsko proljeće« je promijenilo francusku strategiju prema Bliskom istoku, repozicioniralo Francusku spram islamizma i njegova nasilnog dijela. U tom strateškom odnosu islamistički je terorizam postao kontinuirana stvarnost u Francuskoj

Je li i zašto Francuska primarna meta islamista? U razdoblju od jednog desetljeća »rata protiv terora«, proglašenog nakon udara islamista na SAD, Francuska nije bila istaknutija meta islamista. Uz funkcionalnost francuskog sektora sigurnosti tome je presudno pridonosilo i francusko distanciranje od »rata protiv terora« predvođenog Amerikancima što je posljedično smanjilo razinu terorističke prijetnje. No čini se da je »arapsko proljeće« promijenilo francusku strategiju prema Bliskom istoku, repozicioniralo Francusku spram islamizma i njegova nasilnog dijela.

U tom strateškom odnosu islamistički je terorizam postao kontinuirana stvarnost u Francuskoj. U višednevnom teroriziranju Francuske u Toulouseu u ožujku 2012. god. Francuz alžirskog podrijetla Mohamed Merah u tri sukcesivna teroristička udara ubio je sedam ljudi (tri vojnika, troje djece i židovskog učitelja) nakon čega su ga francuske sigurnosne snage likvidirale. Godinu kasnije preobraćenik na islam Alexandre Dhaussy nožem je ranio francuskog vojnika u Parizu. Joue-les-Tours, Francuz rođen u Burundiu, u prosincu 2014. god. nožem je napao nekoliko policajaca. Radikalni nasilni francuski islamisti alžirskog porijekla, braća Said i Cherif Kouachi te Amedy Coulibaly (malijskog podrijetla), ubili su u Parizu 17 ljudi. Bili su povezani s Islamskom državom i Al Qa’idom. U lipnju 2015. francuski musliman sjevernoafričkog podrijetla, 35-godišnji vozač Yassin Salhi, predvodio je udar na kemijsku tvornicu »Air Products« u Saint-Quentin-Fallavieru blizu Lyona. Tom prigodom dekapitirao je svojeg poslodavca Hervéa Cornara. Taj je akt bio dio sinkroniziranih islamističkih udara nazvanih »ramazanski udari« u kojima je tog, kako su ga mediji petka« 26. lipnja u terorističkim udarima na trima kontinentima (Tunis, Kuvajt, Sirija i Francuska) ubijeno više od 300 ljudi. Ti su udari bili uvod u pariški masakr, u petak 13. studenoga, u kojem je ubijeno i ranjeno više od 500 ljudi.

Dogodilo se upravo ono što su islamisti i »obećali Francuskoj« nakon pariškog udara na redakciju satiričkog časopisa »Charlie Hebdo«. Pohvalivši udar na »Charlie Hebdo«, pripadnik Islamske države Abu Musabu u razgovoru je za »Reuters« kazao: »Ovo je tek prva kapljica, a bit će ih još.«

Komentara 2

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
17:27 07.12.2015.

Crna je Francuska, sa 12 milijuna muslimana.

T1
t12matija
19:59 07.12.2015.

eto vam multi-kulti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije