02.12.2015. u 19:56

Upravo je o Lako prevoznom zdrugu riječ u glavnoj temi ovog broja, odnosno o Drugoj hrvatskoj legiji kojoj je Lako prevozni zdrug bio preteča, i opet iz pera kolege Obhođaša.

OHrvatskoj legiji sve se zna, posebice nakon knjige Jasona Marka i Amira Obhođaša koja je izašla i na engleskom i na hrvatskom jeziku. Odnosno, zna se onoliko koliko je ostalo zapisano, koliko je sačuvano arhivskog materijala, i toga je dosta sačuvano. Naravno, radi se o Hrvatskoj legiji koja je bila oružana formacija osnovana u NDH, i kojom je dominirala 369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija. Unutar Hrvatske legije bio je još i Lako prevozni zdrug, o kojem je kolega Obhođaš također napisao knjigu, a onda i Hrvatski pomorski sklop na Crnom moru te Hrvatska zrakoplovna legija. Sve su to bile postrojbe koje su se za njemački Wehrmacht borile na Istočnom bojištu, pri čemu je Lako prevozni zdrug bio pod talijanskim zapovjedništvom.

Upravo je o Lako prevoznom zdrugu riječ u glavnoj temi ovog broja, odnosno o Drugoj hrvatskoj legiji kojoj je Lako prevozni zdrug bio preteča, i opet iz pera kolege Obhođaša. On je na tu temu napisao izvorni znanstveni rad nastao na temelju njegov ih istraživanja, prvi put da je netko obradio i tu postrojbu o kojoj se kod nas dosad nije znalo gotovo ništa, a za potrebe VP-a taj je rad samo neznatno prilagodio, tako da ga i ovdje u cijelosti objavljujemo kako bi bio dostupan širem čitateljstvu. Kolega Obhođaš zaključuje: “Ustroj legionarske postrojbe trebao je pridonijeti čvršćim vezama između talijanskih i hrvatskih oružanih snaga, a nadali su se da bi djelovanje jedne takve postrojbe imalo pozitivan učinak na hrvatsko stanovništvo među kojim je vladalo jako protutalijansko raspoloženje. Ove talijanske mjere poduzete su i suviše kasno da bi imale bilo kakav učinak na razvoj borbenih djelovanja u NDH, a ubrzo je uslijedila i kapitulacija Italije. II. hrvatska legija u tom se trenutku još uvijek nalazila na izobrazbi u Italiji te su je njemačke vojne vlasti iskoristile za nadzor na odsjeku željezničke pruge Gemona–Tarvisio–Udine. Nedovoljno izobražena i opterećena jakom nostalgijom za domom, II. Hrvatska legija nije bila sposobna za izvršavanje složenijih zadaća.”

Komentara 19

FR
frend1
13:52 05.12.2015.

Pola komentatora iz ANTIFE, a za ostalu polovicu koja negativno komentira su ovi klinci iz ANTIFE previše liberalni. Ak Vam ne paše, uzmite si leksikon NOB-a i svršavajte. Čitam literaturu u kojoj obrađuju sve strane, i nikad mi takvi tekstoviekstovi nisu dosadni. Pogotovo ako se spominju zbivanja vezana za naše postrojbe. Politički obojene komentare ne možemo izbjeći... pola stoljeća totalitarizma što jednog i što ovog dugotrajnijeg se ne može u dvadeset godina neutralizirati. Pišite malo o veleposlaniku Goldsteinu koji u Parizu drži sliku srvenog diktatora... i to onako kao da je držao sliku Pavelića. Isto zlo, samo jedan ima malo više obožavatelja, i demokracija im baš nije nešto sjela. Hvala.

MI
mirkoP
21:36 26.12.2015.

Ne gledam na ovakve i slicne radove kao na neko slavlenje ili uzdizanje bilo koje postrojbe iz WW2. Proslo je vise od 70 godina pa se na postrojbe iz WW2 mora gledati s povijesne distance. One su postojale i zasto se o njima ne bi moglo govoriti i pisati? Pa o njemackim postrojbema iz WW2 napisane su knjige i knjige i neka su. A da ne spominjemo kilometre stalaza s knjigama o postrojbama Saveznika. Uglavnom su to vrlo interesantne price. Zasto ne bi pisali i o hrvatskim ljudima, kao necemu sto se je dogodilo i sto je nemoguce zanijekati, koji su se svijesno ili nesvijesno borili na jednoj ili drugoj strani. Sretni Bozicni praznici svima.

MA
marianna.amigya
16:47 07.12.2015.

Svi su Narodni heroji ! Umrli su za Domovinu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije