DOMOVINSKI RAT

O vizuelnom identitetu hrvatskih snaga

Odoroslovlje
Foto: Vojna povijest
1/2
09.12.2015.
u 16:07

Uz potrebni povijesni pregled razvoja uniformi vojski u kojima su Hrvati sudjelovali dan je prikaz razvoja vojnih odora mlade države stasale u najtežim, ratnim uvjetima

Suton 20. stoljeća najblistavija je epoha suvremene hrvatske povijesti koju su obilježili značajni događaji poput hrvatskog proljeća, raspada Jugoslavije i obrambenog Domovinskog rata, koji je, koliko god bio krvav, dosanjao san o samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Svi spomenuti događaji, kao i oni koji su se odvijali paralelno s ključnim sastavnicama suvremene hrvatske povijesti, veže simbol kao osnovni element izražavanja nacionalnog i kulturnog identiteta. Koliko je god danas u liberalnoj zajednici pitanje identiteta okarakterizirano kao nižedimenzionalan element društva, u vrijeme izrazite represije simbol je način opstrukcije prema režimu koji upravo potiskivanjem korištenja nacionalnih simbola pokušava oskvrnuti dugu povijest naroda kojim vlada. Slikovit opis značenja simbola iz knjige »Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990.-1996.« autora Marina Sabolovića može se primijeniti i na vizualni identitet hrvatskih oružanih formacija – odoru s pripadajućim znakovljem u kojemu dominira, uz ostale povijesne elemente, hrvatski šahirani grb koji je bio kriomice element iskazivanja nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda, kako tijekom 20. stoljeća tako i u ranijim povijesnim epohama.

Foto: Ninoslav Bandić

Tako je i knjiga ovog mladog autora, doktoranda na poslijediplomskom sveučilišnom studiju povijesti i geografije, svojevrstan simbol opstrukcije prema zaboravu slavnih vremena nastanka mlade Hrvatske kada je simbol, bila to zastava, odora ili bilo koji drugi simbol identiteta, u ljudima budio neopisiv zanos i osjećaj konačne slobode.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti čitajte u novom broju Vojne povijesti od 5. prosinca na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije