Drugi svjetski rat: okupacija i kolaboracija

Kolaboracija na Baltiku

Nacisti
Foto: Vojna povijest
05.01.2016.
u 18:25

Odlukom Adolfa Hitlera 17. srpnja 1941. ustrojeno je Ministarstvo okupiranih područja na Istoku, a ministrom je imenovan glavni ideolog nacističke stranke Alfred Rosenberg

Smješten daleko od gospodarskih, prometnih i kulturnih središta, Baltik je u antici bio gotovo nepoznato područje, a za postajanje dalekih zemalja iza velikih ravnica sjevera Europe znalo se u Rimu samo prema jantaru koji je dolazio s Baltika kopnom i rijekom Vislom. U prvim stoljećima novoga tisućljeća do južnih obala Baltika probila su se plemena Veleta i Pomorana (južno od ušća rijeke Visle), dok su se sjeverno od ušća rijeke Visle naselila plemena Prusa, Litvanaca, Kura, Livonaca i Esta. Sjeverni dio obale Baltičkog mora naselila su Goti (Šveđani) i Finci. Od VII. do IX. stoljeća područje Baltika izloženo je prodorima Normana. Krajem IX. stoljeća na područje Baltika prodire Njemački viteški red »Braće po maču« (njem. »Schwertbrüder« ili »Mačonosci«) koji uspijeva zauzeti područje Baltika do ušća Visle te slomiti otpor pojedinih plemenskih kneževina.

Od 1219. godine na područje Baltika dolazi Njemački viteški red »Svete Marije« ili Teutonski viteški red (iz Svete Zemlje, koji se ujedinjuje s Njemačkim viteškim redom »Braće po maču«) koji nastavlja započeti prodor i do kraja XIII. stoljeća proširuje područje pod svojom dominacijom sve do ušća rijeke Njemena. U idućem stoljeću dolazi do procvata trgovačkih gradova-luka smještenih na Baltičkom moru (npr. Riga i Talin) koje se kao slobodni gradovi priključuju trgovačkom savezu njemačkih slobodnih gradova Baltičkog i Sjevernog mora (Hansa). Tijekom idućih stoljeća Baltikom su vladali Šveđani, Poljaci, a od XVII. stoljeća sve veći interes za Baltik pokazuju dvije nove sile – Rusija i Pruska.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti čitajte u novom izdanju Vojne povijesti od 5. siječnja na svim kioscima!

Komentara 2

DA
dainaivan
09:37 06.01.2016.

Zanimljivi podatci.

DA
dainaivan
09:46 06.01.2016.

Zaboravljate dugorocno I uspesno savez Zaboravljate na dugorocno saveznistvo Poljske I Lituanije. Stotinama godina su vladali tim prostorima.Teutonci su vise puta bili na nracem dijelu batine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije