SLOM KOMUNIZMA

Ukinut Varšavski pakt 1991. godine

Sovjetska vojska
Foto: theartofpolemics.com
22.02.2016.
u 12:28

Vojska SSSR-a počela se povlačiti iz zemalja članica

Krajem osamdesetih godina 20. stoljeća nekada moćni SSSR počeo se urušavati pa je i njegov čelični zagrljaj oko Istočne Europe počeo popuštati. U jeku raspada komunizma u SSSR-u i komunističkih režima u njegovim istočnoeuropskim satelitima, 25. veljače 1991. zemlje članice dogovorile su postupno rasformiranje vojnih struktura Varšavskog pakta, do kraja ožujka iste godine. Varšavski pakt, punog naziva Varšavski ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj suradnji, bio je vojni savez sedam europskih komunističkih država i SSSR-a, nastao u doba Hladnog rata kako bi ograničio ponovno naoružavanje Zapadne Njemačke.

vremenom je moćni vojni blok suprotstavljen zapadnom NATO- savezu. U Varšavskom paktu dominirao je SSSR, koji je strogo nadzirao ostale članice. Prema uvjetima ugovora, koje su potpisale Albanija, Bugarska, Čehoslovačka, Istočna Njemačka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i SSSR, savezom su upravljala dva tijela: Politički savjetodavni komitet i Ujedinjeno zapovjedništvo vojnih snaga, oba sa sjedištem u Moskvi. Iako su se članice obvezale na suzdržavanje od primjene sile i na mirno rješavanje sukoba pregovorima, već na jesen 1956. SSSR je poduzeo vojnu akciju protiv Mađarske, članice pakta, pri čemu je stradalo na tisuće, a izbjeglo dvjesto tisuća Mađara. Zbog ideoloških razlika, godine 1961. Albanija je prekinula diplomatske veze s SSSR-om, a sedam godina kasnije istupila iz saveza. Tijekom trideset i pet godina postojanja savez je ostvario samo jednu vojnu akciju, i to protiv vlastite članice – Čehoslovačke.

U kolovozu 1968, nakon što je češka Vlada uvela reforme usmjerene protiv SSSR-a, 200 000 vojnika članica pakta SSSR-a, Poljske, Mađarske, Istočne Njemačke i Bugarske okupirale su Čehoslovačku i prisilile je na povratak komunizmu sovjetskoga tipa. Leonid Brežnjev iznio je tezu o »ograničenom suverenitetu« zemalja Istočnog bloka. Rumunjska nije htjela sudjelovati u intervenciji, ali je i dalje ostala članica. »Ravnoteža straha« između blokova donekle je popustila sedamdesetih godina, ali je ojačala nakon sovjetske invazije na Afganistan 1979. Premda je Varšavski pakt 1985. formalno obnovljen na 20 godina, nakon pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a te padom komunizma u Europi potkraj 1989. izgubio je smisao svoga postojanja. Nakon sastanka u Budimpešti u veljači 1991, ministri vanjskih poslova šest država dogovorili su da će stari sustav vojnih veza zamijeniti novim političkim. SSSR je počeo povlačiti svoje postrojbe iz istočnoeuropskih država, a Istočnoj je Njemačkoj dopušteno ujedinjenje sa Zapadnom. Vojska SSSR-a počela se povlačiti iz zemalja članica. Krajem ožujka 1991. prestale su sve zajedničke vojne akcije, a u srpnju su vođe preostalih šest zemalja odlučili raspustiti savez.

Komentara 2

MI
minhen
18:48 23.02.2016.

🇭🇷

CR
cronada
08:44 23.02.2016.

Ali jos zivi u daljnnjoj ideologiji sdp u RH.😟?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije