Drugi svjetski rat, Balkan, Vojske

Brodovlje bez plana i bez cilja

Brodovlje bez plana i bez cilja
Vojna povijest
03.10.2011.
u 21:11

Mornarica je imala i Mornaričko zrakoplovstvo, čiji je dio postrojbi “uhvaćen na spavanju”

Kako je detaljno opisano u prvom broju Vojne povijesti iz travnja 2011., Kraljevina Jugoslavija napadnuta je 6. travnja 1941. godine i
pobijeđena u roku od dvanaest dana, pri čemu se većina postrojbi raspala u prvom tjednu ratnih djelovanja. Rat je de facto izgubljen prije nego li je počeo, zahvaljujući zastarjeloj obrambenoj koncepciji i staromodnom naoružanju, nesposobnom zapovjedništvu oružanih snaga i
političkom cikcak kursu tijekom mjeseci i tjedana prije napada na Jugoslaviju.

Dok je Kraljevsko zrakoplovstvo, decimirano u prvim njemačkim zračnim napadima, ipak nastojalo pružati otpor, Kraljevska je mornarica pretežito ostala u lukama i poslije je optužena kako su njezini časnici izdali državu i predali neprijatelju netaknuto brodovlje. Samo je nekoliko brodova prebjeglo Britancima u Egipat, nekoliko je oštećeno ili potopljeno u zračnim napadima, a dva su na Jadranu potopile vlastite posade: razarač „Zagreb“ u Boki Kotorskoj i minopolagač „Malinska“ u Obrovcu na Zrmanji.

Istina je ipak bila malo drugačija, a strateška situacija potpuno različita od planirane i očekivane, stoga za bolje razumijevanje događanja treba ukratko prikazati nastanak i razvoj te propast Jugoslavenske kraljevske mornarice 1941. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije