U žarištu, Arhivska otkrića

Evangelička crkva bila uz Eichmanna

Evangelička crkva bila  uz Eichmanna
Vojna povijest
03.10.2011.
u 20:38

Biskup iz Linza 1960. opisao ga je kao „časnu i moralnu“ osobu...

Nijedna demokratska institucija nije pustila suzu nakon što je Mossad 11. svibnja 1960. godine oteo Adolfa Eichmanna u Argentini i jedanaest dana poslije izručio ga izraelskim vlastima. Vijesti od prije nekoliko dana kažu da se netom nakon otmice, Evangelička crkva u Njemačkoj kod vlade kancelara Konrada Adenauera otvoreno zauzimala za to da se pomogne jednom od glavnih organizatora holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Riječ je o dvama dokumentima izvučenima ispod polustoljetnih naslaga prašine, pismu biskupa Wilhelma MensingBrauna iz Linza crkvenoj službi za vanjske poslove u Frankfurtu na Majni te preporuci biskupa Hermanna Kunsta njemačkoj vladi pri kojoj je službovao kao zastupnik Evangeličke crkve. Donositelj kompromitirajućih dokumenata i ovaj je put Der Spiegel, koji navodi da je sve počelo nakon otmice kada su Eichmannove sestre zamolile biskupa MensingBrauna da iskoristi svoj utjecaj kako bi se traženom nacistu ipak sudilo u Njemačkoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije