U žarištu, Turska

Islamisti porazili tursku vojsku

Islamisti porazili  tursku vojsku
Vojna povijest
03.10.2011.
u 20:31

Nakon što je civilna vlast preuzela nadzor nad vojskom, nema više prepreka u pretvaranju sekularne u modernu islamsku Tursku

Nakon dugih devet godina odmjeravanja snaga s premijerom Reyep Erdoganom, i nakon nedavne smjene vojnih generala i časnika, konačno je vojska u Turskoj izgubila bitku s islamistima i politički utjecaj kakav nije imala ni jedna druga vojska u demokratskim državama. Sekularisti tvrde da je to kraj Atatürkove države i početak islamizacije Turske.

Ostavka turskog vojnog vrha proizašla je iz ozlojeđenosti prošlogodišnjim uhićenjem nekoliko stotina časnika zbog zavjere protiv premijera Erdogana, njegove vlade te njegove stranke „Pravda i razvoj“ jer im je smetala proislamistička usmjerenost. Do tada je u Turskoj vrijedilo pravilo da vojska smije uhićivati i smijeniti političare, ali političari ne smiju dirati vojsku. Pa tako i u posljednjih pola stoljeća, vojska je srušila četiri vlade i to pod izgovorom kako čuvaju sekularnu državu koju je osnovao Atatürk prije devedeset godina.

Naime, 1960. godine vojska je izvela udar kojim je srušena vlada Adnana Menderesa, a on je nakon suđenja bio obješen. Isto tako, vojska je nakon nereda u zemlji 1971. godine prisilila na ostavku vladu Sulejmana Demirela. Nakon novoga vala nemira u zemlji 1980. godine vojska je ponovo srušila Demirelovu vladu, nakon koje je, preko režima generala Kenana Evrena, Vijeće nacionalne sigurnosti vladalo zemljom do 1989. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije