01.03.2016. u 18:30

Čitajte novo izdanje Vojne povijesti od 5. ožujka na svim kioscima!

Kako na početku svog teksta u ovom broju napominje kolega Nikola Tominac, o Soči, Dolomitima i Južnom Tirolu napisana su brojna znanstvena djela različitih historiografija, koja uglavnom opisuju ratna djelovanja talijanskih i austro-ugarskih pukovnija, no bez dovoljna spominjanja udjela Hrvata u njima i njihovih golemih žrtava. Hrvatske pukovnije u Austro-ugarskoj vojsci ostale su do sada slabo istražene u sklopu hrvatske historiografije, Sustavnijeg istraživanja do sada nije bilo, izuzev ratnoga puta ličke k. u. k. 79. pješačke pukovnije »Grof Jelačić« iz Otočca koja je djelomično predstavljena čitateljstvu upravo u našem magazinu.

Stoga i ne čudi da je umalo bilo zaboravljeno da su u strašnim bitkama u velikom broju sudjelovali i ginuli naši preci: Dalmatinci, Bosanci, Hercegovci, Kordunaši, Banijci, Ličani, Zagorci, Slavonci, Posavci i Zagrepčani. Prošli su sve strahote borbe, posebice u rovovskim bitkama i u borbi prsa o prsa. Tamo gdje se pokazalo da puška ni bajuneta nisu dovoljno učinkovite, koristili su improvizirana hladna oružja, poput boksera, kratkih jurišnih noževa, sjekirica, buzdovana ili nečega sličnoga. Svaki narod imao je neko svoje specifično oružje: Mađari su ubijali sjekirama zvanim »fokos«, Bošnjaci svih triju vjera u napad su najradije išli s kratkim jurišnim nožem u zubima, dok su Dalmatinci masovno upotrebljavali buzdovane, sjekirice i topuze. Kolega Tominac je jedan od rijetkih domaćih istraživača koji se sustavno bavi istraživanjem Prvoga svjetskog rata i posebice ulogom Hrvata u njemu, što znači ulazak u arhive budući da o tome literature gotovo da i nema. Stoga je i njegov rad o Hrvatima na Jugozapadnom bojištu prvijenac, koji će biti objavljen u dva nastavka. Dakako, i on je tek početak sustavnijeg istraživanja, ali ipak je konačno neki početak. Zato je zaslužio biti šlager 60. jubilarnog broja VP-a.

Uz njega, posebnu vam pažnju upućujem na tekst Tomislava Šulja o nizozemskim dragovoljcima u HV-u. Činjenice protiv niza laži!

Komentara 4

Avatar NojnUndZipciger
NojnUndZipciger
22:17 01.03.2016.

Kakve sjekire, buzdovani i noževi u zubima, crni Despote? Odakle vadite takve budalaštine? Samo je 3% mrtvih u Prvom svjetskom ratu palo od hladnog oružja - i to najviše od klasičnih bajuneta. Niti je Dalmatinac ubijao buzdovanom, niti je Hercegovac ubijao "kratkim jurišnim nožem" kojeg je nosi "u zubima". O jadna Domovino ko ti povijest piše... Despote, romantičaru, ti ko da si u Beogradu zanat ispekao?

MA
marianna.amigya
20:52 01.03.2016.

Letos idem na licu mesta! Prosla je 100 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije