Bliski istok: vječno žarište (12)

Kasnorepublikanska rimska vojska: Reforme

Rimljani
Wikimedia CC
15.06.2016.
u 09:17

Nastanak profesionalne vojske predstavlja vjerojatno najvažniji problem koji je nagrizao Republiku, a s kojim se Senat nije uspio uspješno suočiti

Iako je Rim ispočetka bio monarhija, to se koncem 6. st. pr. Kr. promijenilo kada je postao republika. Takvi politički preokreti karakteristični su za gradove-države drevnoga svijeta, ali se Rim pokazao iznimno stabilnim i otpornim na nasilne unutarnje nesuglasice koje su neprestano opsjedale druge slične zajednice toga vremena. Kao prvo, Rimljani su postupno širili svoj teritorij te početkom 3. st. pr. Kr. kontroliraju gotovo čitav Apeninski poluotok. Sukob s Kartagom, koji je započeo 265. pr. Kr. i koji je s prekidima trajao sve do totalnog uništenja toga istaknutoga afričkog grada 146. pr. Kr., rezultirao je pripajanjem prekomorskih provincija. Do tada je Rim dominirao čitavim mediteranskim svijetom, prilično lako porazivši nasljedna kraljevstva nastala nakon raspada carstva Aleksandra Velikog. Rimska ekspanzija je nastavljena, a rimske su se legije pokazale iznimno uspješnima u stranim ratovima. Ipak, stoljetna stabilnost i jedinstvo toliko karakteristični za rimski politički život počeli su se polako lomiti.

Rimski republikanski sustav zamišljen je tako da spriječi svakog pojedinca ili grupu ljudi unutar države u zadobivanju neograničene i stalne političke moći. Visoki časnici i namještenici Republike ili magistrati, od kojih su oni najistaknutiji pripadali dvojici konzula, posjedovali su moć (lat. »imperium«) u trajanju od godinu dana, nakon čega su se vraćali građanskom (civilnom) životu. Običajima i zakonima republikanci su nastojali spriječiti da jedna osoba bude izabrana u istu službu dvije godine zaredom, i doista je rijedak slučaj da je pojedinac mandat konzula obnašao više od dvaput. Bivši magistrati i najbogatiji građani ulazili su u Senat, stalno vijeće koje je savjetovalo magistrate te nadziralo velik dio upravljanja, primjerice slanje i primanje diplomata (i ambasadora). Isto tako Senat je odabirao koja će se provincija (u to vrijeme one još uvijek predstavljaju isključivo sferu odgovornosti i tek su postupno stjecale fiksnu geografsku asocijaciju unutar rastuće države) dodijeliti kojem magistratu, a njegovi članovi mogli su produljiti vrijeme obnašanja »imperiuma« nad nekom provincijom u trajanju od više godina...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 4. lipnja na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije