navigacija
Naslovnica specijala Specijal: Broj 7
Domovinski rat, Bitke

Čepikuće - pobjeda koja je spasila Dubrovnik

Poraz prestravio agresora i za dva mjeseca odgodio okupaciju zapadnog dubrovačkog kraja

Čepikuće - pobjeda koja je spasila Dubrovnik

Foto: Vojna povijest

Približavanjem ratnog vihora i prvih nagovještaja srpskocrnogorske agresije na dubrovački kraj, tijekom ljeta 1991. intenziviraju se obrambena djelovanja na razini općine Dubrovnik. U kontekstu toga zapovjednikom 1. samostalne „A“ bojne ZNG-a, 116. brigade ZNG-a Dubrovnik, imenovan je Marko Mujan, dotad zapovjednik Teritorijalne obrane Korčula kojise dragovoljno priključio ZNGu. Odmah po preuzimanju dužnosti Mujan se suočio s nizom poteškoća u postrojbi, od kojih su borbena neobučenost ljudstva i disciplina bili najteži.

Uvidjevši da te probleme ne može riješiti dok je postrojba smještena u gradu Dubrovniku, Mujan ju odlučuje prebaciti u terenski kamp smješten na visoravni Lisačke Rudine u zapadnom Dubrovačkom primorju. Tijekom terenske obuke na Rudinama Mujan dolazi u kontakt s malom skupinom izviđača, dragovoljaca, kojom je zapovijedaoNijaz Batlak poznatiji kao Mate Šarlija Daidža, hrvatski emigrant, veteran Drugog svjetskog rata, veliki domoljub rođen u Konavlima.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (4 ocjena)
Ispravi pogreške

Pretplatite se na VP magazin

Cijeli sadržaj je dostupan samo u tiskanom izdanju koje možete naručiti na području ručne dostave u Republici Hrvatskoj. Ako se nalazite izvan Hrvatske dostupno vam je digitalno izdanje.

Pročitaj više

Komentari

Registracija