U žarištu, Libija-Sirija

Članovi Al-Qa’ide u rat za demokraciju

Članovi Al-Qa’ide u rat  za demokraciju
Vojna povijest
05.10.2011.
u 11:46

Invazija na Afganistan pravdana je uništenjem Al-Qa’ide, dok su u invaziji na Libiju njezini pripadnici odjednom “saveznici“ Zapada

"Arapsko proljeće“ u hrvatskoj se javnosti uglavnom shvaća kao pokušaj “narodnih masa“ da u različitim arapskim državama sruše okoštale režime i izbore “demokraciju“. Manje se govori koliko iza tih događaja stoje interesi zapadnih sila i koliko su one utjecale na ovogodišnje događaje u arapskim zemljama. Nakon prevrata u Tunisu i Egiptu činilo se da će pobuna srušiti i libijski režim pukovnika Gadafija.

No upravo suprotno, bunt protiv Gadafija bio bi brzo ugušen da nije došlo do međunarodne vojne intervencije koja je spriječila libijsku vojsku da zauzme središte pobune u Bengaziju. Tu intervenciju odobrilo je Vijeće sigurnosti UNa svojom rezolucijom 1973. godine, a u njezino provođenje uglavnom su se uključile zemlje NATOa. Iako je rezolucija odobrila upotrebu sile kako bi se od nasilja libijske vojske zaštitili civili, ubrzo je postalo jasno da će se intervencija pretvoriti u rušenje Gadafija s vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije