Domovinski rat, Postrojbe

Slavonski Brod obranjen na nebu

Slavonski Brod  obranjen na nebu
Vojna povijest
05.10.2011.
u 12:07

Više od tristo pripadnika 63. samostalnog raketnog divizijuna PZO-a nanijelo je velike gubitke ratnom zrakoplovstvu bivše JNA

Prije gotovo punih dvadeset godina, njih 353 branili su hrvatsko nebo i ciljeve na zemlji. Osim dvadesetero ranjenih, među njima nije bilo poginulih, a svojim su djelovanjem na ratištima Brodsko – posavske županije srušili dvadeset i tri neprijateljska zrakoplova. Riječ je o pripadnicima 63. samostalnog raketnog divizijuna PZOa, utemeljenog u ljeto 1991. godine pri 108. slavonskobrodskoj brigadi Zbora narodne garde.

Iako su bili slao naoružani, nanijeli su ogromne gubitke ratnom zrakoplovstvu bivše JNA, a samo 2. svibnja 1992. uništili su i onesposobili čitavu eskadrilu neprijateljskih zrakoplova, osujetivši je tako u dotad najozbiljnijem pokušaju rušenja savskoga mosta između Slavonskog i Bosanskog Broda. Već samim osnutkom 108. brigade 28. lipnja 1991. u njezinu je sastavu bila i postrojba protuzračne obrane, tada u jačini jednoga voda.

Kako nisu imali nikakvoga naoružanja, iz tvornice Đuro Đaković izuzeli su tri topa koja su činila njihove borbene snage. Međutim, i oni su im služili samo za trenažiranje, budući da nisu imali ni streljiva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije