Drugi svjetski rat: okupacija i kolaboracija (24)

Valonci i Luksemburg u Drugome svjetskom ratu

Leon Degrelle
Foto: Wikimedia CC
17.01.2017.
u 23:21

Između valonskih kolaboracionista najviše se isticao Léon Joseph Marie Ignace Degrelle, kojemu je Hitler prilikom uručivanja odličja Viteškog križa za hrabrost pokazanu u borbama na Istočnim bojištu 1944. rekao: „Da imam sina, volio bih da bude kao vi“

Prema njemačkim rasnim teorijama Flamanci su imali prednost kao germanski narod u odnosu prema Valoncima koji su pripadali romanskoj skupini naroda. Međutim, Nijemci su ubrzo shvatili da u Valoncima imajujednako pouzdane suradnike kao i u Flamancima. Između valonskih kolaboracionista najviše se svojom karizmom isticao Léon Joseph Marie Ignace Degrelle, čovjek koji je dobio najveći mogući kompliment od Führera Adolfa Hitlera, koji mu je prilikom uručivanja odličja Viteškog križa za hrabrost pokazanu u borbama na Istočnim bojištu 20. veljače 1944. rekao: „Da imam sina, volio bih da bude kao vi“. Degrelle, pravnik po struci, utemeljio je 1935. godine politički pokret pod nazivom „Kralj Krist“ (Christus Rex), koji je bio poznatiji pod imenom „reksistička stranka“ (prilikom utemeljenja samoga pokreta politička podloga djelovanja istoga bio je militantni katolički fundamentalizam). Na općim izborima održanima 1936. godine na području Kraljevine Belgije (dakle samo godinu dana od utemeljenja pokreta) „reksistička stranka“ uspjela je osvojiti 21 zastupničko mjesto u donjem domu belgijskog parlamenta i 12 zastupničkih mjesta u gornjem domu (senatu). Degrelle je svakako bio kontroverzna osoba, praktični katolik koji je prigrlio ideje nacizma i potom dostigao visoki časnički čin u Waffen-SS-u. Navedeno je u svojoj biti bilo više nego proturječno uzme li se u obzir stav Hitlera i vodećih nacističkih ideologa prema katoličkom nauku. Krajem 1940. godine Biskupska konferencija Katoličke crkve u Belgiji donosi odluku o zabrani dolaska na mise u odorama. Tako je 25. srpnja 1943., tijekom mise u svom rodnom Bouillonu, Leona Degrellea lokalni župnik upozorio da napusti misu budući je bio u svojoj odori časnika Waffen-SS-a. Kada je Degrelle odbio to učiniti te potom u odori ponovno dolazio na mise, nekoliko dana kasnije odlukom biskupa biskupije Namur, Degrelle je službeno ekskomuniciran iz Katoličke crkve. Međutim, odluku o ekskomunikaciji hitno je poništio katolički vojni biskup Wehrmachta, budući je Degrelle kao njemački časnik potpadao pod njegovu nadležnost...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. siječnja na svim kioscima!

Komentara 3

Avatar krcedolac
krcedolac
07:57 18.01.2017.

„Kralj Krist“ , Vigilare....u čemu je razlika? Nema je dakako....

HO
homofob
19:34 18.01.2017.

Blago nizozemskim Valoncima sto je bio ziv "drug Tito" jer bez njega ne bi bilo Nizozemske! Zvuci glupo ali mudraci stalno jednako tvrde za Hrvatsku makar niti quislinsku Norvesku nitko nije "sajedonio" Velikoj Srbiji!

Avatar Idler 3
Idler 3
21:59 18.01.2017.

Po prvi put ste (makar usputno) spomenili odnos nacista prema katolicizmu....al i to je već napredak !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije