NOVO IZDANJE VOJNE POVIJESTI

Ratni put Slavena Dobrovića u Planinskoj satniji „Velebit“

Rat
Foto: Slaven Dobrović
14.02.2017.
u 13:40

Iako je djelo redateljice Jasmine Bijron uistinu kvalitetan filmski uradak, on iz više razloga, nažalost, nije emitiran na državnoj televiziji.

U izdanju „Despot infinitusa“ uskoro će svjetlo dana ugledati ratna monografija za koju s pravom možemo reći da će biti drugačija u odnosu na sve dosada napisane. Naime, tijekom Domovinskog rata u sastavu hrvatskih oružanih snaga djelovale su brojne postrojbe za koje možemo ustvrditi da su imale određenih posebnosti, zbog njihove namjene ili neke druge posebne karakteristike. Jedna od takvih postrojbi bila je Planinska satnija „Velebit“ koju je zbog svojih specijalnosti teško usporediti s ijednom ratnom postrojbom Hrvatske vojske, a ipak o njoj hrvatska javnost jako malo zna. Agresija na Republiku Hrvatsku motivirala je brojne civile, ljude raznih sklonosti i profesija da se uključe u obranu domovine. Isto tako, pritom ciljano se aktivirajući u onome u čemu su najbolji, u Planinsku satniju „Velebit“ organizirali su se civili koji su bili vrhunski alpinisti, speleolozi i gorski spašavatelji. U svom su sastavu imali 16 pripadnika koji su se penjali na Himalaju, a devetorica su bili članovi ekspedicije na najviši vrh svijeta – Mount Everest. Hrvatske planine bile su njihov drugi dom, a od jeseni 1991. i bojišnica na kojoj su djelovali. Ideja o pisanju  monografije rodila se prije nekoliko godina, otprilike nakon što je otoj postrojbi snimljen vrlo dobar  dokumentarni film „Velebitska priča“.

Iako je djelo redateljice Jasmine Bijron uistinu kvalitetan filmski uradak, on iz više razloga, nažalost, nije emitiran na državnoj televiziji. Djelovanje Planinske satnije „Velebit“ potom je ukratko tematizirala knjiga „Operacija Maslenica – sjećanja sudionika“ (V. Brnardić – T. Šulj), a tijekom 2014. godine i magazin „Vojna povijest“ predstavio je javnosti ratni put postrojbe. S obziro na interes javnosti dogovoreno je da će uslijediti i pisanje ratne monografije. Želja istaknutih pripadnika postrojbe bila je da knjiga bude napisana u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata, odnosno da autor bude netko od povjesničara koji radi ili surađuje s tom institucijom. Nakon početnih dogovora uslijedilo je ipak duže razdoblje stanke, što zbog birokratskih problema, što zbog niza drugih okolnosti. Ipak, sredinom prošle godine iznova se pristupilo skupljanju materijala, da bi se krajem 2016. godine započelo i s pisanjem knjige. U međuvremenu prikupljeno je više od 50 svjedočanstava, kako pripadnika postrojbe, tako i onih koji su tijekom  ratnog boravka na Velebitu imali izravan doticaj i surađivali s ovom postrojbom. Na taj način uzeti su iskazi pripadnika specijalne policije, 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 9. gardijske brigade „Vukovi“, 1. hrvatskoga gardijskog zdruga, 350. vojnoobavještajne bojne i tako dalje...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. veljače na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije