VELIKA ISLAMSKA OSVAJANJA 632. – 750.

Sve je krenulo iz predislamske Arabije

Rat
Wikimedia CC
16.03.2017.
u 18:53

Poduzeta su od strane malenih i počesto slabašnih vojski, koje su na bojnom polju prikazale najuspješnije izvođenje vojnih akcija u povijesti

Rana islamska osvajanja spadaju u rang najveličanstvenijih podviga oružja u dotadašnjoj povijesti svijeta, budući da su oni poduzeti od strane malenih i uistinu počesto slabašnih vojski, koje su, međutim, na bojnom polju prikazale najuspješnije izvođenje vojnih akcija u povijesti. Unutar jednog stoljeća sile nove religije (islama) inspirirale su i poduzele osvajanje čitavoga Arapskog poluotoka, nemilosrdno uništavajući i gazeći jedno carstvo za drugim.

Uz pokoravanje čitave Arabije, te su se islamske vojske s velikim uspjehom probile kroz kompletnu sjevernu Afriku i doprijele u Europu, prešavši tako Pireneje i dospijevši napokon u Francusku. Od antikne rimske provincije Iberije pa sve do srca perzijskih carstava u Iranu, pobjedničke islamske vojske zauvijek su i u vrlo kratkom vremenu promijenile naličje Bliskog istoka i dotadašnjih mediteranskih svjetova koji su se razvili nestankom Rimskog Carstva. Osvajački pohod završit će tek početkom 8. stoljeća, kada se veliki pokret, koji je ugrozio Europu na dvije strane u isto vrijeme, slomio pod zidinama Konstantinopola (717.) i pred vojskom Karla Martella  na ravnicama Poitiersa (732. godine).

Tada se zaustavlja. Njegova je prva ekspanzivna snaga iscrpljena, ali je bila dovoljna da je izmijenila lice svijeta zauvijek. Posvuda gdje je prošao, stare države, koje su svojim korijenjem urasle stoljećima duboko, iščupane su kao da ih je zahvatio vihor; tradicionalni poredak povijesti poremećen je iz temelja. Ovo vrijedi za staro Perzijsko Carstvo, nasljednika Asirije i Babilonije; za helenizirane pokrajine u Maloj Aziji koje su bile dio carstva Aleksandra Velikoga i koje su otada uvijek gravitirale krugu europske civilizacije; za onaj starinski Egipat što je svoju prošlost još uvijek čuvao pod prevlakom grčkog sloja, koje je nekoć moćni Rim osvojio pobijedivši Kartagu. Sve je to otada vjerski i politički podložno najmoćnijem vladaru što je ikada postojao: bagdadskom kalifu. I sve je to djelo jednog nomadskog naroda, koji je dotada gotovo nepoznat živio u svojim kamenim pustinjama, prezren od svih osvajača i koji je imao neizmjerno manje stanovnika negoli Germanija!

No taj se narod obratio pod utjecajem jednog proroka koji je proizišao iz njegova krila. (...)

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. ožujka na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije