Povijest zrakoplovstva

Josip Zubek - Titov najbolji vojni pilot

Josip Zubek - Titov najbolji vojni pilot
Vojna povijest
03.11.2011.
u 00:00

Od drugih pilota Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva izdvaja ga broj tipova aviona u kojima je letio, ali još više broj letova i sati naleta

Selo Buševec, u prekrasnom turopoljskom kraju, danas je dom umirovljenom pilotu pukovniku Josipu Zubeku. Rođen 19. ožujka 1928. godine od oca Josipa i majke Barbare, bio je šesto dijete od njih jedanaest. Rastao je u HSS-ovski orijentiranoj, imućnoj trgovačkoj obitelji i stekao prilično visoko obrazovanje – 6 razreda gimnazije. Početak rata dočekao je u svojoj rodnoj kući. Iako još petnaestogodišnjak, priključio se 18. kolovoza 1943. godine partizanskoj postrojbi „Franjo Ogulinac- SELJO“ te sudjelovao u teškim okršajima u tzv. 6. neprijateljskoj ofanzivi, protiv ustaško-domobranskih postrojbi na Žumberku.

U prosincu iste godine bio je jedan od odvažnijih sudionika vrlo uspješne napadne akcije na pomoćnu zračnu luku Kurilovec, nedaleko od Velike Gorice. Nedugo zatim sudjeluje ponovo u napadu, a ovaj put cilj je skladište ubojnih sredstava „Sopnica“, na samo tri kilometra od Zagreba. Tom prilikom u zrak je odletjelo oko 300 tona različitog eksploziva i ostalih ubojnih sredstava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije