U žarištu, Njemačka

Nijemci sve manje žele u Bundeswehr

Nijemci sve manje žele u Bundeswehr
Vojna povijest
03.11.2011.
u 00:00

Računalo se na 16 000 novaka godišnje. Već u prvom roku, do 1. srpnja, prijavilo se tek 3459 dobrovoljaca, a 780 ih je ubrzo odustalo.

Posljednjih mjeseci Bundeswehr prolazi kroz svoju najdrastičniju i najopsežniju reformu još od osnutka iz studenog 1955. godine, a sve kako bi se do 2014. na njemačkom ratnom stroju uštedjelo 8,3 milijardi eura iz saveznog proračuna. Potrebu za sličnim potezom političke elite spominjale su već godinama. Ali ni to što su mladi Nijemci desetljećima izbjegavali vojni rok kad god su mogli, ni brojne žrtve u ratu u Afganistanu, ni niz skandala koji su posljednjih godina potresali Bundeswehr, nije imalo takvu težinu kao aktualna financijska kriza.

Iako joj se Njemačka do sada ustvari vrlo žilavo odupirala. Prva smanjenja njemačke vojske sad već bivši ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg najavio je još u kolovozu prošle godine. Mnogi njegovi kolege iz konzervativnog bloka CDU/CSU bili su zatečeni planom kojim se obvezna vojna služba namjeravala u potpunosti zamijeniti dobrovoljnom profesionalnom vojskom i kojim se tadašnjih 252 000 pripadnika Bundeswehra u rekordnom roku trebalo srezati na samo 165 000, dakle za trećinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije