NA DANAŠNJI DAN

Brzojavna prepiska njemačkog i ruskog cara uvod je u Prvi svjetski rat

WW1
Bundesarchiv
29.07.2015.
u 15:16

Moj poklisar ima nalog upozoriti Tvoju vladu na pogibelj i teške posljedice mobilizacije. Isto sam ti rekao u svojom zadnjem brzojavu. Austro-Ugarska je mobilizirala samo protiv Srbije, i to samo dio svojih snaga...

Na današnji dan, 30. srpnja 1914. godine, ruski i njemački car razmijenili su dva brzojava koja se mogu smatrati ključnima u započinjanju Prvoga svjetskog rata. Brzojavna prepiska trajala je od 28. srpnja, kada se njemački car Vilim II. ponudio ruskom caru Nikoli II. da posreduje između Petrograda i Beča s ciljem lokaliziranja austrougarsko-srpskog sukoba. Nikola je ponudu prihvatio pa je tako car Vilim postao mirovnim posrednikom. Carevi su imali različite poglede o opravdanosti austrougarske objave rata Srbiji, a Vilim je upozoravao ruskog cara na opasnost ruske mobilizacije. Njemačka nije mogla mirno gledati na rusko naoružavanje jer je imala dugu kopnenu granicu s Rusijom na istoku, dok se na njezinoj zapadnoj strani nalazila dobro utvrđena francuska granica. Njemačka je zapravo bila u okruženju dviju saveznica u čije je namjere duboko sumnjala. Iz brzojava dvaju careva vidljiva je njemačka zabrinutost zbog ruske mobilizacije, ali i želja za mirom. Premda je Nikola prihvatio Vilimov prijedlog za posredovanjem, Rusija je ipak nastavila s općom mobilizacijom. Stoga Vilim, na današnji dan 1914., upućuje Nikoli brzojav sljedećeg sadržaja:

„Moj poklisar ima nalog upozoriti Tvoju vladu na pogibelj i teške posljedice mobilizacije. Isto sam ti rekao u svojom zadnjem brzojavu. Austro-Ugarska je mobilizirala samo protiv Srbije, i to samo dio svojih snaga. Ako Rusija nastavi mobilizaciju protiv Austro-Ugarske, što je vidljivo iz Tvog i priopćenja Tvoje vlade, otežati će se, ako ne i onemogućiti uloga posrednika koju si mi prijateljski povjerio, te koju sam na Tvoju izričitu molbu preuzeo. Sva težina odluke počiva na Tvojim ramenima; ona moraju nositi odgovornost za rat ili mir.“ Vilim.

Istog dana stigao je i odgovor ruskog cara:

„Hvala Ti od sveg srca na hitrom odgovoru. Danas šaljem Tatiševa (Vojni zastupnik ruskog cara na njemačkom dvoru) s uputama. Vojničke mjere, koje sada stupaju na snagu, zaključene su već prije pet dana i to iz obrambenih razloga zbog priprema Austrije. Nadam se od sveg srca, da ove pripreme neće nikako zlo djelovati na Tvoj položaj kao posrednika, koji ja vrlo visoko cijenim. Mi trebamo Tvoj jak pritisak na Austriju da dođe do sporazuma s nama.“ Nikola.

Vilim je upozoravao i Francusku da prekine mobilizaciju svojih snaga, a nade je polagao u britansku mirovnu misiju Sir Edwarda Greya. Britanci su odigrali vrlo dvoličnu ulogu u kojoj su Njemačkoj nudili francusku neutralnost ukoliko Njemačka ne krene s općom mobilizacijom, a kada je Vilim zatražio da Francuska sama ponudi izjavu mira, Britanci su odgovorili da je došlo do nesporazuma. Vilim je shvatio da se susjedne sile mobiliziraju te da diplomatskim putem nastoje odgoditi njemačku mobilizaciju. Vjerovao je da je riječ o dvostrukoj igri. Stoga je naredio mobilizaciju njemačkih snaga i već sutradan objavio rat Rusiji.

Komentara 2

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:55 31.07.2015.

danas bi to išlo preko Fejsa

DU
Deleted user
06:43 31.07.2015.

" Britanci su odigrali vrlo dvoličnu ulogu u kojoj su Njemačkoj nudili francusku neutralnost ukoliko Njemačka ne krene s općom mobilizacijom, a kada je Vilim zatražio da Francuska sama ponudi izjavu mira, Britanci su odgovorili da je došlo do nesporazuma." Kao i obicno, Englezi (produzena ruka judeo-masona i financ-kapitala) se prave nekakvi mirotvorci, a ispod stola podmuklo potpiruju rat izmedju Europskih sila od kojega se nadaju da ce imati koristi. Klasicni "podijeli-pa-vladaj". I na kraju Njemacka je kriva i ispasta za sve. Podmuklije zemlje nema na kugli zemaljskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije