DRUGI SVJETSKI RAT

Časnik Hiromichi Shinohara

JAPAN
http://www.encyclopediathai.org/
20.02.2015.
u 11:56

Nijedan pilot, pripadnik japanskih zračnih snaga u ratu na Pacifiku, nije nikada oborio ovaj rekord.

Hiromichi Shinohara bio je najbolji pilot lovac zračnih snaga unutar kopnene vojske. Stekao je slavu tijekom incidenta Nomonhan (malo selo na granici između Mongolije i Kine), gdje su sovjetske snage napale japansku 6. armiju. U samo tri mjeseca borbe oborio je 58 protivničkih zrakoplova. Zbog takvog uspjeha prozvan je „Richtofen Orijenta“. Nijedan pilot, pripadnik japanskih zračnih snaga u ratu na Pacifiku, nije nikada oborio ovaj rekord.

Shinohara je rođen 1913. godine u prefekturi Tochigi. Bio je pripadnik 27. konjaničke pukovnije, a zatim je obavljao vojnu dužnost u Mandžuriji, gdje je štitio japanske doseljenike od napada kineskih razbojnika. U lipnju 1933. upisao se u pilotsku školu Tokorozawa, a diplomirao je u siječnju 1934. godine. Nakon toga bio je dodijeljen 11. sentai (ekvivalent eskadrili) koja je djelovala u Mandžuriji.

Kada su sovjetsko-mongolske snage stupile na tlo Mandžurije 10. svibnja 1939., japanske su se snage obračunale sa sovjetskim lovcima u nizu zračnih bitaka na spomenutoj granici. U prvoj zračnoj bitki 27. svibnja Shinohara je oborio četiri sovjetska lovca modela I-16. kod rijeke Khalka. Zatim je za manje od jednoga dana oborio ruski izviđački zrakoplov L-Z i pet lovaca modela I-15.

Postavio je neoborivi japanski rekord, oborivši u jednom danu 11 protivničkih lovaca 27. lipnja 1939. kod Tamsak-Bulaka. Tog su dana Japanci izveli prvi veliki napad na protivničke snage nad svojim područjem, a za to su angažirali više od 150 zrakoplova. Shinohara je imao jednostavnu taktiku napada, zaletio bi se sam u protivničku formaciju, raspršio bi protivničke zrakoplove i jednog po jednog skidao svojom nadmoćnom vještinom gađanja. Takav stil borbe doveo je Shinoharu do pogibije 27. kolovoza 1939. godine. Zaletio se među sovjetske bombardere i njihovu pratnju i prije nego li je izgubio život, oborio je tri sovjetska lovca. Posthumno je promaknut u poručnika.

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
14:58 21.02.2015.

Kao prvo, mi rusimo, obaraju oni preko Dunava. No nije samo srpski jezik koji koristite toliko ono sto me smeta. Zasto pisete o japanskim pilotima, znajuci za sva neobjasnjiva zvjerstva koja je japanska vojska radila po Aziji za 2. svj. rata?

TE
templarius
21:51 22.02.2015.

"gdje je štitio japanske doseljenike od napada kineskih razbojnika" , zalosno je one koji su se borili za povratak i oslobodjenje od japana okupiranog teritorija nazivati razbojnicima... odavno se vecernji okrece desnici i to u svim pogledima, a pogotovo u pisanju neke nove vojne povijesti u kojoj su nacisti postali hrabri junaci... vlasnici vam sjede u austriji... valjalo bi ih infomirati sta i kako pisete...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije