NA DANAŠNJI DAN

Cepelin L-4 srušio se u Sjeverno more

Rat
Foto: Wikimedia CC
17.02.2017.
u 18:35

Mjesec dana ranije, L-4 je bio dio prvog zračnog napada na Britaniju u siječnju 1915. godine kada su on i druga dva cepelina izbacili bombe na gradove Great Yarmouth i King's Lynn na istočnoj obali Engleske.

Nakon što su se susreli s velikom snježnom mećavom 17. veljače 1915. godine, njemački cepelin L-4 srušio se u Sjevernome moru blizu danskog obalnog grada Vardea, piše History.

Cepelin, veliki zračni brod, razvio je njemački izumitelj Ferdinand Graf Von Cepelin 1900. godine. Iako je francuski izumitelj izgradio zračni brod nekoliko desetljeća ranije. Kapetan cepelina L-4, grof Platen-Hallermund te njegova posada od 14 ljudi završili su izviđački zadatak kako bi se pronašli saveznički trgovački brodovi te su se vraćali u matičnu bazu u Hamburg kada je započela velika snježna mećava uz jaki vjetar.

Nakon što nisu mogli kontrolirati cepelin zbog jakih vjetrova, posada je krenula prema danskoj obali kako bi obavila prisilno slijetanje, ali su se ubrzo srušili u Sjeverno more. Danska je obalna straža spasila 11 članova posade koji su napustili brod te skočili u more. Vjeruje se da su se četiri mornara utopila, ali njihova tijela nikada nisu pronađena.

Mjesec dana ranije, L-4 je bio dio prvog zračnog napada na Britaniju u siječnju 1915. godine kada su on i druga dva cepelina izbacili bombe na gradove Great Yarmouth i King's Lynn na istočnoj obali Engleske. Poginula su četiri civila, dva u svakom gradu. Cepelini su kasnije nastavili bombardirati njemačke neprijatelje  do svibnja 1916. godine. Do tada je poginulo 550 britanskih civila.

>>Njemački cepelin pogodio središte Londona

>>Britanija započela operaciju "Bellicose"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije