AKTUALNO

Češka i Rumunjska naručile nove oklopljene borbene transportere

Češka
Foto: Češko Ministarstvo Obrane
10.02.2017.
u 16:56

Prag će kupiti 20 Pandura prema ugovoru vrijednom 2.07 milijardi koruna

Usred istočnoeuropskog jačanja i moderniziranja postrojbi kopnenih snaga, Češka Republika je naručila nove oklopljene transportere Pandur II, a Rumunjska je naručila još neodređeni broj oklopljenih transportera Piranha III, piše DefenseNews.

Prag će kupiti 20 Pandura prema ugovoru vrijednom 2.07 milijardi koruna (82 milijuna dolara), izjavilo je češko Ministarstvo obrane u objavi za medije. "Navedena će vozila moći uspješno izvršavati sve zadatke u Češkoj, ali i inozemstvu", piše u izjavi. Tvornica Tatra Obrambena Vozila proizvode Pandur pod licencijom GDELS-a (General Dynamics European Land Systems). Oklopljena vozila bit će implementirana 4. brigadi za brzu reakciju. Rumunjska je naručila neodređeni broj Piranha koje se koriste u njihovim kopnenim snagama još od 2006. godine.

"Ugovor koji je potpisan 30. prosinca 2016. godine dio je šire strategije rumunjske vojske kojom bi se trebala modernizirati flota oklopljenih vozila", izjavio je GDELS u izjavi za tisak 26. veljače. Tvrtka GDELS ima sjedište u Madridu u Španjolskoj. Ona je sestrinska tvrtka General Dynamicsa te posjeduje 5 tvornica u Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Španjolskoj te Švicarskoj. Proizvođač je izjavio kako u europskim tvornicama radi više od 1 800 ljudi.

>>Višegradska skupina spremna poslati postrojbe na Baltik

>>Nacisti ulaze u Čehoslovačku

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
21:48 11.02.2017.

Nemogu vjerovat da smo došli do upotrebe oklopnih mini-busova, naoruzeni prćkom kratkog dometa. Dijete s ručnim bacačem iz pedesetih je dovoljno da posadu i grupu skupo uvježbani vojnika trajno onesposobi, nemoguće ga je promašit. Kupola nauružana 30/35 mm topom učinkovitimvitim do 3 maksimalno 4 kilometra i protuoklopnim raketama istog ili kraćeg dometa. Šta kad treba djelovati na cilj u prilazu na 5 km ili helić na obzoru koji skida mini-busove jednog po jednog.... Po mojoj procjeni, ja bi s istima opremio vojnu policiju, logističke postrojbe i topničko raketne postojbe, jer kao lakooklopljeni kamion sa sposobnošću bliske samoobrane bio bi poželjan za transport.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije