04.09.2014. u 21:59

U jeku rusko-ukrajinske krize evo nam cjeloviti povijesni pregled ruske (sovjetske) ratne mornarice

Evo nam i 42. broja magazina, velikim dijelom posvećenog Prvome svjetskom ratu. Dakako, opravdano! Jer se u kolovozu 1914. svjetski sukob rasplamsao dotad neviđenom silinom u cijeloj Europi, svjetski sukob u koji su ušli i hrvatski vojnici pod austrougarskom zastavom. I ne samo to. Jedan od prvih sukoba bio je austrougarski Prvi pohod na Srbiju u tom mjesecu koji je završio izrazito neslavno za napadača. O tome piše Nikola Tominac, izvrsni poznavatelj tematike, koji je u zaključku teksta dao do znanja zašto je Austro-Ugarska izgubila u tom pohodu: “Poraz protiv Srbije bio je pravi šok za austrougarsko vodstvo, a posebno za vojni vrh. Odmah se krenulo u analizu uzroka i donošenje odluka za poduzimanje novih aktivnosti kojima bi se Srbija konačno izbacila iz rata. Osim nerealnih pretpostavki da se pobjeda ishodi s nedovoljnim vojnim efektivima, u korijenu austrougarskog poraza bila je i nedefinirana uloga 2. armije. Podcjenjivanje operativnih mogućnosti srpske vojske dovelo je do potpuno pogrešne uporabe vlastitih snaga. Bez obzira na znatne materijalne i ljudske gubitke u protekla dva balkanska rata, srpska vojska imala je stečena ratna iskustva koja su u biti bila prevaga u završnici borbi.”

U tom kratkotrajnom sukobu ukupni gubici austrougarske vojske iznosili su oko 600 časnika i 22 do 23 000 dočasnika i vojnika, a Srbi su izgubili 260 časnika i oko 16 500 dočasnika i vojnika! To, međutim, nije bilo ništa prema onome što se spremalo nakon ovog pohoda. Jer Austro-Ugarska odmah je organizirala drugu kampanju na Srbiju od rujna do prosinca 1914. koja će biti daleko krvavija za obje strane. Sve to bit će u idućim brojevima!

Ne trebam posebno napominjati kronologiju Prvoga svjetskog rata iz pera Danijela Tatića, a prema reakcijama čitatelja to je jedna od najčitanijih tema u svakom broju magazina. Kako je rat tek počeo, a završit će 1918., tako ćemo i mi imati što čitati sve do kraja 2018. godine! A kao treća tema iz Prvoga svjetskog rata tu je i zapadno bojište koje je dobro obradio kolega Zvonko Trzun, u ovom broju prvi dio, dok će u idućem broju biti nastavak. No posebno moram naglasiti temu koja se izvrsno poklopila sa sadašnjim svjetskim zbivanjima. Mislim, dakako, na sukob u Ukrajini, na sukob Rusije i ostatka Europe, kao i na rusku težnju da drži pod kontrolom Krim zbog strateške važnosti za njezinu Crnomorsku flotu. Upravo je u pravi trenutak došao prvorazredni povijesni pregled razvoja ruske, odnosno sovjetske ratne mornarice koji je obradio odličan poznavatelj ruske povijesti Marinko Ogorec. Tako ćemo u dva nastavka dobiti mnogo informacija o povijesnim razlozima današnje rusko-ukrajinske i europske krize koja svoje korijene vuče, dakako, iz povijesti. Učimo zajedno! I uz sve to još je došla tema o prvom razdoblju u razvoju Jugoslavenske ratne mornarice, što je obradio kolega Bojan Dimitrijević iz Beograda. U ovom i idućem broju imat ćemo još i priliku prvi put vidjeti do sada neobjavljene fotografijeImate što čitati i gledati, a mi već krećemo u izradu 43. broja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije