NA DANAŠNJI DAN

Čudna smrt Jana Masaryka

Rat
Foto: Wikimedia CC
10.03.2017.
u 12:00

Sovjetski je Savez okupirao zemlju tijekom Drugoga svjetskog rata te je postojao strah da će instalirati svoju komunističku vladu u Čehoslovačkoj kao što je postojala u Poljskoj, Istočnoj Njemačkoj te na istoku Europe.

Komunistička vlada Čehoslovačke objavila je da je ministar vanjskih poslova Jan Masaryk počinio samoubojstvo. Priča o samoubojstvu Jana Masaryka dočekana je sa sumnjom na Zapadu, piše History.

Masaryk je rođen 1886. godine, a bio je sin prvog predsjednika Čehoslovačke. Nakon Prvoga svjetskog rata, vršio je dužnost ministra vanjskih poslova u novoj Češkoj vladi. Kasnije je služio kao veleposlanik u Velikoj Britaniji. Tijekom Drugoga svjetskog rata bio je ministar vanjskih poslova, ali ovoga puta u češkoj izbjegličkoj vladi u Londonu. Nakon rata, Masaryk se vratio u Čehoslovačku kako bi bio ministar vanjskih poslova u vladi predsjednika Eduarda Benesa. Bilo je to teško vrijeme za Masarykovu domovinu. Sovjetski je Savez okupirao zemlju tijekom Drugoga svjetskog rata te je postojao strah da će instalirati svoju komunističku vladu u Čehoslovačkoj kao što je postojala u Poljskoj, Istočnoj Njemačkoj te na istoku Europe. Masaryk je međutim bio vješt diplomat te je Sovjetima dao do znanja da Čehoslovačka ne predstavlja nikakvu sigurnosnu prijetnju Rusiji.

1947. godine, Masaryk je počinio tešku pogrešku. Kada je SAD otkrio svoj Maršalov plan (multimilijunski program za poslijeratnu Europu), Masaryk je objavio da se Čehoslovačka želi pridružiti programu. Kada je informacija stigla do Sovjeta, oni su odbili dati svoju potvrdu. Uskoro je došlo do komunističkog puča u Čehoslovačkoj u veljači 1948. godine. Predsjednik Benes je natjeran prihvatiti komunističku vladu. Masaryk je bio jedan od malo ljudi koji nisu bili komunisti, a da su ostali u vladi. Dana 10. ožujka 1948. godine, češka je vlada objavila kako je Masaryk počinio samoubojstvo skočivši s trećeg kata Ministarstva vanjskih poslova.

Zapad nije vjerovao u tu priču. Državni tajnik George Marshall izjavio je da je Čehoslovačka pod sovjetskom čizmom te da njegovo "samoubojstvo" predstavlja ono što se tamo i događa. "Iako postoje sumnje da su komunisti ubili Masaryka, ništa nije potvrđeno te njegova smrt i dalje ostaje jedna od najvećih misterija Hladnoga rata.

>>Ukinut Varšavski pakt 1991. godine

>>Kraljevina Ugarska

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije