DAN POBJEDE NAD NACIZMOM

Dan pobjede - vojni mimohod na Crvenom trgu

Parada
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/8
09.05.2014.
u 14:03

Pojavila su se vojna vozila koja Rusija nikada nije prikazala na paradi; oklopljena borbena vozila KamAZ-63968 "Tajfun", TOR-M2U protuzračni raketni sistemi, "Krizantema" protutenkovski raketni sistemi uz 2S19M2 Msta-S moderno samohodno topništvo.

Rusija danas slavi 69. godišnjicu od pobjede nad nacističkom Njemačkom tijekom Drugog svjetskog rata. Tradicionalna parada 9. svibnja na Crvenom Trgu okupila je mnoštvo ljudi, 11.000 aviona, 149 vojnih vozila i 69 vojnih aviona prenosi RT.

Parada je počela u 10 sati kada je odzvonio Spasskaya toranj na Kremlju.

Službenu zastavu Ruske federacije i zastavu Pobjede nosili su vojnici iz postrojbe "Preobrazhensky". Nakon što je ruski ministar obrane Sergey Shoigu postrojio vojnike, obratio se predsjedniku Vladimiru Putinu.

Putin je izjavio: "Naša država proganjala je Naciste do njihovih domova te je ostvarila apsolutnu pobjedu unatoč milijunima žrtava. Zauvijek ćemo štititi ovu svetu, neokaljanu istinu te nikada nećemo dopustiti da naši heroji budu izdani ili zaboravljeni; oni su dali svoj život kako bi održali mir na Zemlji."

Parada je tradicionalno otvorena bubnjarima Moskovske vojne glazbene škole. Pjesma "Sveti rat" označila je početak marširanja 11.000 časnika i vojnika. Pješaštvo koje je predstavljalo sve rodove ruske vojske marširalo je 256 metara kroz Crveni trg brzinom od 110 do 120 koraka u minuti.

GAZ-2330 "Tigar" borbena vozila otvorila su mehaniziranu povorku od 149 vozila, koja je najveća od pada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Tradicionalni pripadnici: BTR-80 i BTR-82A oklopna vozila, T-90A tenkovi, Buk-M2, S-400 i Pancir S1 protuzračni raketni sustavi, Iskander-M raketni sustavi i Topolj-M interkontinentalni balistički raketni sustavi. Pojavila su se vojna vozila koja Rusija nikada nije prikazala na paradi; oklopljena borbena vozila KamAZ-63968 "Tajfun", TOR-M2U protuzračni raketni sistemi, "Krizantema" protutenkovski raketni sistemi uz 2S19M2 Msta-S moderno samohodno topništvo.

Nije se pojavilo niti jedno vozilo iz Drugog svjetskog rata. Razlog tome je što će se vozila koristiti iduće godine na jubilarnih 70. godina od pobjede nad nacizmom. Parada je završena letom 69 aviona i helikoptera kako bi obilježili 69 godina od pobjede.

Su-24M i Su-34 bombarderi; Su- 27 i MiG-29 lovci; MiG-31BM presretači; An-22, An-124-100 i Il- 76MD vojni transporteri; Il-78M avionske pumpe goriva; A-50 AWACS avioni, Tu-22M3 dalekometni bombarderi; Tu-95MSi Tu-160 taktički bombarderi letjeli su nebom iznad Moskve.

Parada je završena letom šest Su-25 borbenih aviona koji su letjeli na visini od 300 metara, brzinom od 550 km/h ostavljajući iza sebe trag crvenog, bijelog i plavog dima - simbola ruske zastave.

Ruski zrakoplovi ostavljaju trag ruske zastave (REUTERS)

Foto: Reuters (Ilustracija)

Ruski vojnici tijekom parade (REUTERS)

Foto: Reuters (Ilustracija)

Ruski ministar obrane Sergei Shoigu(REUTERS)

Foto: Reuters (Ilustracija)

Ruska vojska na samohodnom topništvu (REUTERS)

Foto: Reuters (Ilustracija)

Izvor: RT

Komentara 2

Avatar reference
reference
16:19 10.05.2014.

Naša država proganjala je Naciste do njihovih domova ...nije do njihovih domova nego je rekao, do njihovih BRLOGA, JAZBINA

Avatar ČEPlN
ČEPlN
16:21 10.05.2014.

Zašto sad Štrbac ne prosvjeduje kad Rusi slave svoje pobjede? Kad Hrvati slave svoju pobjedonosnu Oluju mnogi se jave , posebne mitinge održi Pupovac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije