DRUGI SVJETSKI RAT

Dnevnici Hitlerovih generala otkrivaju njegove planove za Rusiju

WW2
Foto: www.oldpicz.com
08.07.2015.
u 13:30

Dana 22. lipnja Nijemci su pokrenuli ogromnu invaziju na Sovjetski Savez s više od tri milijuna ljudi. U početku kampanja je bila vrlo uspješna, zahvaljujući neorganiziranoj ruskoj vojsci i njemačkoj tehničkoj superiornosti

Na današnji dan 1943. godine tijekom njemačke invazije na Pskov, dvjestotinjak kilometara od Lenjingrada, njemački general Franz Halder zapisuje u svom dnevniku Hitlerove planove za Moskvu i Lenjingrad: "Moramo se riješiti njihove populacije, ako to ne učinimo, morat ćemo i njih hraniti tijekom zime", piše History.com

Dana 22. lipnja Nijemci su pokrenuli ogromnu invaziju na Sovjetski Savez s više od tri milijuna ljudi. U početku je kampanja bila vrlo uspješna, zahvaljujući neorganiziranoj ruskoj vojsci i njemačkoj tehničkoj superiornosti. Do 8. srpnja zarobljeno je više od 280.000 Sovjeta te je uništeno više od 2500 tenkova. Sile Osovine već su tada bile nekoliko stotina kilometara unutar sovjetskog teritorija. Staljina je hvatala panika te je znao smaknuti generale koji nisu uspjeli odbiti neprijatelja.

Franz Halder, šef stožera, pisao je u svoj dnevnik kako se odlučivalo na bojištu. Hitler je opijen svojim uspjehom tijekom početka invazije na Rusiju, a Halder je zapisao da je Hitler čvrsto odlučio poravnati Moskvu i Lenjingrad. Halder je također zapisao kako je Hitler krivo procijenio veličinu ruske vojske i unutarnje sukobe unutar stožera kada se birala taktika za napad.

Halder je kao i neki drugi generali htio direktno zauzeti glavni grad Sovjetskog Saveza – Moskvu. Prednost koju je Hitler imao na bojištu protiv Sovjeta nije dugo trajala. Zima je bila sve bliže, hladnoća se osjetila na svim bojištima, a Hitlerova se prednost sve više smanjivala.

Komentara 1

NB
napoleon.bonaparta.180
18:10 13.10.2015.

Da li je samo zima uticala na nemački poraz? Pišite malo realnije.Poštujem nemački narod ali ogroman broj nemaca ostade u Rusiji da im se ni traga nezna. Moj pok.deda (Solunski ratnik) je u jesen 1941 g,zvanično rekao da nemci nemoguu imati snage ni stražu da drže u Rusji a kamo li da je pobede. Tada su nemci bili na 40 km od Moskve. Vidovit čovek ,čije mi reči i danas ozvanjaju u glavi kada gledam ove Amere i EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije