NOVI BROJ

Heinz Guderian u pohodu na istok 1941. godine

Nijemci
Foto: Bundesarchiv
1/2
14.04.2016.
u 15:40

Nešto više od dva tjedna kasnije, 19. srpnja 1940. godine, Hitler se obratio Reichstagu (Njemačkom državnom saboru) u jednom od svojih posljednjih velikih govora te na polovici svoga govora napravio dramatsku stanku kada je uslijedila scena bez presedana u njemačkoj vojnoj povijesti.

Početkom srpnja 1940. godine veći dio Europe nalazio se pod njemačkom dominacijom. Francuska, koje je tijekom Prvog svjetskog rata izdržala četiri godine ratujući s Njemačkom, sada je poražena za nepunih šest tjedana. Njemačke postrojbe bile su razmještene od polarnog kruga na sjeveru do Bordeauxa na jugu, od La Manchea na zapadu do rijeke Bug na istoku Europe. Führer, državni kancelar Njemačkog Reicha i vrhovni zapovjednik Wehrmachta, Adolf Hitler stigao je do zenita. Čovjek koji je u Beču živio gotovo kao skitnica uzdržavajući se slikanjem bečkih krajobraza, visoko odlikovani dočasnik u Prvom svjetskom ratu, prvi čovjek koji je uspio ujediniti Nijemce u istinsku nacionalnu državu, postao je najveći osvajač u njemačkoj povijesti. Nešto više od dva tjedna kasnije, 19. srpnja 1940. godine, Hitler se obratio Reichstagu (Njemačkom državnom saboru) u jednom od svojih posljednjih velikih govora te na polovici svoga govora napravio dramatsku stanku kada je uslijedila scena bez presedana u njemačkoj vojnoj povijesti. Prvo je pozvan predsjednik Reichstaga i general-feldmaršal Luftwaffea Hermann Göring koji je promaknut u čin »Reichsmarschalla« (čin koji je bio »izmišljen« za Göringa i do tada nije postojao u njemačkom činoredu; istovremeno je odlikovan i »Velikim križem reda viteškog križa« kao jedina osoba koja će biti odlikovana navedenim odlikovanjem tijekom Drugog svjetskog rata). Potom je pozvano devet dotadašnjih general-pukovnika vojske (Walther von Brauchitsch, Fedor von Bock, Wilhelm Keitel, Günther von Kluge, Wilhelm von Leeb, Wilhelm List, Walther von Reichenau, Gerd von Rundstedt i Erwin von Witzleben) i tri general-pukovnika zrakoplovstva (Albert Kesselring, Erhard Milch i Hugo Sperrle) te im je Hitler pred cijelim Reichstagom svečano uručio feldmaršalske palice čime su svi navedeni promaknuti u čin general-feldmaršala. Istoga dana poslijepodne Hitler je u Uredu kancelara Reicha primio 14 generala te ih promaknuo u čin general-pukovnika. Novopromaknuti general-pukovnici bili su: Ernst Busch, Friedrich Dollmann, Nikolaus von Falkenhorst, Friedrich Fromm, Curt Haase, Franz Halder, Hermann Hoth, Erich Hoepner, Ewald von Kleist, Georg von Küchler, Eugen von Schobert, Adolf Strauss, Maximilian von Weichs i Heinz Guderian.

Foto: Ninoslav Bandić

Opširno o ovoj temi čitajte u novom broju našeg dvomjesečnog magazina „20th Century Wars“ koji je na svim kioscima u prodaji od 15. travnja. Ova je tema posebno obogaćena ekskluzivnim, nikad viđenim fotografijama iz Američkog nacionalnog arhiva. Također su iz istog arhiva nikad viđene fotografije sa Sočanske bojišnice iz Prvoga svjetskog rata, što je i druga tema ovog broja. A kao treća tema je Šestodnevni rat između Izralea, Egipta, Sirije i Jordana 1967. godine.

Sve na 100 stranica, za samo 29,90 kuna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije