NEVJEROJATNO

Impresivno prinudno slijetanje helikoptera Chinook CH 47-D

Chinook
Foto: Wikimedia CC
12.09.2016.
u 18:00

Pogledajte kako američke postrojbe u vojnoj bazi u Kuvajtu besprijekorno izvršavaju prinudno slijetanje.

Što se dogodi kada Chinook izgubi jedan od kotača za slijetanje? Warhistoryonline piše kako je potrebna brza i učinkovita reakcija od posade kako bi se helikopter sigurno vratio na kopno.

Pogledajte kako američke postrojbe u vojnoj bazi u Kuvajtu besprijekorno izvršavaju prinudno slijetanje. U ovoj video snimci iz prosinca 2004. godine, pilot Chinooka spretno drži helikopter u ravnoj poziciji dok postrojbe izgrađuju improvizirani stub od automobilskih guma te drveta.

Chinook je već poznati Boeingov helikopter koji može transportirati vrlo težak teret te ga američka vojska koristi još od 1960. godine. Chinook je pomagao u vojnim i humanitarnima akcija posljednjih 50 godine u SAD-u, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i Iranu. Chinook se najviše koristio u Vijetnamskom ratu kako bi se lakše prevozile zalihe do američkih postrojbi. Također je izvukao i ogroman broj ranjenih vojnika. Chinook je za razliku ostalih helikoptera imao vrlo dobre karakteristike za zahtjevan teren kao što je let na velikim visinama te niskim temperaturama. Zato je bio odličan izbor za Afganistan.

Iako je bio proizveden za prijevoz postrojbi, topništva i zaliha, Chinook je sudjelovao u puno različitih humanitarnih misija. Chinook helikopteri su korišteni tijekom tsunamija 2004. godine te kašmirskog zemljotresa 2005. godine. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar petric1
petric1
12:32 14.09.2016.

Spusto ga na klocnu ahahahah pa što drugo nije naga HI TECH metoda !

Avatar Honduras
Honduras
18:38 14.09.2016.

dakle u ovome zaista nema baš ničeg impresivnog. šlampasto slijetanje, šlampasto postavljen oslonac.

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
22:46 13.09.2016.

Neznam sta vi na njemu odlicno vidite !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije