EKSKLUZIVNO

Iran otkriva domaći S-300 raketni sustav PZO - Bavar 373

S-300
Foto: www.haaretz.com
1/2
17.07.2015.
u 12:33

General je izjavio da novu sustavi protuzračne obrane uz ruski S-300 dolaze u rujnu...

Nekoliko dana nakon što je potpisan iranski nuklearni ugovor, glavni iranski general objavio je da će Iran prikazati javnosti nove napredne sustave protuzračne obrane početkom rujna, piše INN.

Zapovjednik zračne baze Khatam Ol-Anbia brigadir Farzad Esmayeeli izjavio je da će raketni sustavi moći neutralizirati različite prijetnje, a radari kratkog i velikog dometa integrirat će se u sustave protuzračne obrane 1. rujna. "Radari i raketni sustavi protuzračne obrane igrat će važnu ulogu na jugu i jugoistoku", izjavio je pritom misleći na područje Perzijskog zaljeva.

Foto: precise3dmodeling.com

"Sustav protuzračne obrane dalekog dometa Bavar 373 proizvest će se do kraja ove (iranske) godine (koja je započela 21. ožujka), te će se postaviti u određene regije", izjavio je Esmayeeli za Fars. Slike novog sustava Bavar 373 pojavile su se u kolovozu 2014. godine. Sustav je razvijan kao alternativa sustavu S-300 koji je Rusija odbila prodati Iranu nakon pritiska Europske unije. Iranski službenici izjavili su da je "domaća" verzija bolja od S-300. Također su rekli da sustav može pratiti istovremeno čak stotinu meta sa svojim raketama zemlja-zrak velikog dometa. Rusija je nedavno izazvala pomutnju u svjetskoj diplomaciji nakon što je izjavila da će poslati S-300 sustave Iranu, a kasnije je ipak opovrgnula tvrdnje te objasnila da datum još nije određen. Upozoreno je da će napredni sustavi, poput sustava Bavar 373 moći blokirati izraelski ili američki zračni napad kojem će cilj biti uništiti iranski tajni nuklearni program.

Ključne riječi

Komentara 1

RA
ranko75
08:09 20.07.2015.

Sta je lose u tome sto Iran zeli da se obebjedi od napada iz zraka sa strane SAD i Izraila.To moze da smeta samo neprijateljima Irana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije