AKTUALNO

Iran postaje ozbiljan igrač korištenjem raketnog sustava S-300

S-300
Foto: Wikimedia CC
18.04.2016.
u 12:18

Iran je prikazao prvu pošiljku raketnih sustava protuzračne obrane S-300 na vojnom mimohodu 17. travnja kako bi se obilježio Dan oružanih snaga u Teheranu.

Dostava raketnog sustava protuzračne obrane S-300 govori o uskoj i ozbiljnoj suradnji Irana i Rusije, izjavio je visoki iranski službenik, piše Trend.

Glavni savjetnik iranskog "velikog vođe" Ali Akbar Velayati, izjavio je da Rusija i Iran uspješno surađuju u pitanjima oko Sirije i borbe protiv terorizma, piše medijska agencija Tasnim.

Prilikom posjeta indijskog ministra vanjskih poslova Sushma Swaraja u Teheranu, Velayati je izjavio da predviđa vrlo dobre odnose i veze Rusije i Irana. Suradnja Rusije i Irana rezultirat će porastom sigurnosti i dobrih odnosa u regiji, dodao je. Iran je prikazao prvu pošiljku raketnih sustava protuzračne obrane S-300 na vojnom mimohodu 17. travnja kako bi se obilježio Dan oružanih snaga u Teheranu. Već je 11. travnja glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hossein Jaber Ansari izjavio da je Iran primio prvi dio pošiljke S-300 sustava.

Iran i Rusija su imali velike uspone i padove u svom dogovoru oko isporuke sustava S-300 još od 2007. godine. Iran je tužio Rusiju na Međunarodnom arbitražnom sudu 2010. godine jer je Moskva odgodila isporuku sustava vrijednih 800 milijuna dolara. Tada su Iranu bile nametnute sankcije oko nuklearnog programa. Međutim, nakon "dizanja" sankcija Iranu još u siječnju ove godine, iranski su službenici bili sigurni da će raketni sustavi uskoro stići.

Komentara 2

PA
Pape5
19:17 18.04.2016.

Svaka država, koja ima 80-tak milijuna stanovnika, ogromno prirodno bogatstvo, prvenstveno u nafti, ogromni teritorij, borbenu praksu u ratovima sa Irakom i sada s rusima u Siriji i Iraku i pristojan nivo školovanog vojnog kadra, te poglavito tako vojno moćnog prijatelja, kao što je Rusija, i bez sustava S-300, je "ozbiljan igrač", poglavito ako se uzme u obzir da je Iran već i do sada uspio i sam proizvesti različite "kopije" moćnog oružja, tako da bi Iran teško mogao poslužiti kao "ratni poligon", jer bi u tom slučaju i veliki jako, jako zaglibili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije