AKTUALNO

Izrael razvija najnapredniji raketni sustav obrane na svijetu

DD
Foto: Wikimedia
1/2
04.03.2016.
u 18:32

Sustav također može izračunati putanju svih projektila te će se tako moći zaustaviti rakete koje idu prema gradovima, vojnim bazama te važnim čvorištima.

Izrael obavlja zadnje testove prije postavljanja novog sustava za kojeg stručnjaci govore da je jedan od najnaprednijih raketnih sustava na svijetu. Taj bi sustav trebao biti puno bolji i učinkovitiji od sustava Sjedinjenih Američkih Država, piše TheTower.

Raketni sustav postavljen je na nekoliko platformi. Sustav se sastoji od "Željezne kupole", koja bi trebala zaustaviti sve "neprecizne" rakete koje ispaljuje Hamas iz pojasa Gaze; "Strijela - 3" - taj bi sustav trebao zaustaviti sve iranske (nuklearne) balističke rakete dugog dometa. Te bi balističke rakete trebali "skidati" sateliti kamikaze koji prate svoje mete te "Davidova Praćka", sustav koji može presresti sve rakete srednjeg dometa koje lansira Hezbollah iz Libanona. U utorak je izraelsko Ministarstvo obrane izjavilo da je "Davidova praćka" najrevolucionarnija svjetska inovacija u sektoru raketnih sustava za presretanje. Novi će sustavi biti isporučeni izraelskom ratnom zrakoplovstvu tijekom nekoliko sljedećih tjedana. Nova će se "Davidova Praćka" implementirati uz sustave "Strijela - 3" i "Željena kupola" kasnije ove godine.

Novi će izraelski "x-band" radar moći otkriti sve rakete upućene prema Izraelu na oko 900 kilometara što je veliki napredak od dosadašnjih 160 kilometara. Sustav također može izračunati putanju svih projektila te će se tako moći zaustaviti rakete koje idu prema gradovima, vojnim bazama te važnim čvorištima. Rakete se neće trebati presresti ako se izračuna da će "sletjeti" na nenaseljeno područje.

"Smatramo se prvom zemljom u razvitku ove tehnologije", izjavio je Uzi Rubin, bivši šef izraelskog raketnog obrambenog sustava. "Čak niti SAD nema nešto tako kompleksno i sofisticirano", dodao je za Post.

Izraelski fokus na različitim raketnim sustavima obrane dosad je donio dobre rezultate - prema IDF-u, Hamas je ispalio više od 4 000 raketa na Izrael, oko 90% je uništeno od strane raketnog sustava "Željezna kupola". IDF također navodi da Hezbollah ima spremno preko 100 000 raketa spremnih u Libanonu. 

Sustav je razvijen uz američki financijsku pomoć od 3 milijarde dolara godišnje, a 75 posto financijskih sredstava treba se potrošiti na američku opremu i tehnologiju. Američke tvrtke Raytheon, Boeing i Lockheed Martin također su pomogle izgraditi i razvijati navedene sustave.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar matalan
matalan
09:23 05.03.2016.

Najnaprednija tehnologija USA&IZRAEL, alijanse, čuva zapadnu demokraciju od talibanoboljševičke zvijeri i ostalih ideoloških izopačenosti...

DI
Diplomat2
12:43 05.03.2016.

Izraelci su pametni i sposobi ljudi i vole svoju domovinu(ja nisam Izraelac), danas im das jedan gumb a vec sutra imaju tvornicu gumbova, ali ne na takav jeftin nacin kao Kinezi, vec godinama se uspjesno brane okruzeni muslimanima, a ako oni padnu, pala je i Europa

Avatar milidobrović
milidobrović
10:04 05.03.2016.

iron dome je odličan sustav i veliki zalog sigurnosti izraela, poboljšanje će svakako biti još jedan trn u oku neprijatelja, šta moš - nije uvijek svima po volji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije